ЙОГА ПРАКТИКИ  В СОЛНИ СТАИ

1. ИН ЙОГА В СОЛНИ СТАИ С ЖЕНИ

Ин йога е нежна, тиха, релаксираща йога практики в солни стаи която работи в дълбочина с нашата съединителна тъкан. Насочена е главно към лигаментите, костите и ставните връзки в човешкото тяло. Всяка поза се задържа за няколко минути с цел отпускане и безопасно разширяване на тъканите (изполват се кубчета, одеала, болстери, колани ). На дълбоко ниво ИН ЙОГА В СОЛНИ СТАИ ни дава времето и пространството, за да се свържем с цялото ни същество, наблюдавайки мисли, емоции, усещания и ритъма на дъха си.
Работи се на ниво ставни връзки, сухожилия, мускули и мускулната фасция, която ги обгръща.Правят се както кратки задържания в една поза, така и по-дълги, при които задържането в позата трае няколко минути. Целта е максимално отпускане и приемане на позата, като естествена форма на тялото, точно в този момент.Практиката се провежда в солната стая и включва инхалация със сол.   ГРАФИК

 Йога практики в солни стаи

Йога практики в солни стаи включва инхалация със сол.

Срещата на Екатма с йога се случва преди 9 години, когато попада в клас по йога, воден от Станко Станков, ученик на Венцислав Евтимов. Посещава различни семинари с квалифицирани йога преподаватели, които разширяват познанията ѝ в областта. Завършила е специализиран курс за преподаватели по йога за деца – Rainbow Kids Yoga, в момента се обучава от квалифициран ароматерапевт по Френската школа в изкуството на Ароматерапия . Така преди 6 години се запознава и със света на Рейки. Посветена (в трето ниво Рейки) тя служи и помага на себе си, и на хората около себе си, интегрирайки йога, енергийно лечение и етеричните масла в една холистична практика,която балансира на всички нива.
Йога практики в солни стаи, които Екатма води са посветени на принципите на Ин и Ян Йога. Завършила е курс по класически масаж.

2. ЙОГА НИДРА В СОЛНИ СТАИ С АДЕЛИНА
Йога нидра e практики в солни стаи и означава сън, в който се запазва и известно осъзнаване. Тя е състояние на ума на границата между будуването и съня. Когато практикувате йога нидра, разтваряте по-дълбоките аспекти на своя ум. Ако практикувате йога нидра, може да се промени природата на вашия ум, могат да се излекуват болести и да се възроди истинският ви творчески потенциал.

Силата на йога нидра се крие в санкалпата, която правите за себе си по време на йога практики в солни стаи. Санкалпа е санскритска дума, която може да се преведе като “решение” или „утвърждение”. Това е важен момент в йога нидра и мощен метод за трансформиране на личността, както и начин за даване на положителна насока в живота.

Санкалпа е семе, което създавате и после посявате в лехата на своя ум. Много хора вземат интелектуални решения, но рядко постигат резултати Решението трябва да се  „посади”, когато умът е отпуснат и готов да я приеме и абсорбира. Този вид състояние се получава в йога нидра. .
Йога практики в солни стаи  включва инхалация със сол. ГРАФИК

 йога практики в солни стаи

Йога практики в солни стаи включва инхалация със сол.

Практиката се води от Аделина Кирилова

Дипломиран преподавател по йога към НСА и БФЙ.

Сертифициран преподавател от Yoga Alliance, India – YTTC Ashtanga, Vinyasa Flow, обучение по йога психология в Индия, психолог, професионален астролог, преминала обучение по Аюрведа, обучение по Семейни констелации, арт терапия, медитация.

3. ДИХАТЕЛНИ ПРАКТИКИ В СОЛНИ СТАИ С АГНЕШ КОВАЧ
йога практики в солни стаи

Йога практики в солни стаи включва инхалация със сол

Контролът на дъха е контрол над ума.Практикуването на дихателни йога практики в солни стаи, за осъзнаване на дишането, забавяне, нормализиране и задълбочаване на вдишвания и издишвания, води до утихване на ума и отпускане на тялото.

Дишането е физическата част на мисленето и мисленето е психологическата част на дишането. „- Аюрведа
Дихателните техники повлияват положително на нашите действия и мисли, а от там и на физическото ни здраве. Всяка мисъл променя ритъма на нашия дъх. Когато сме щастливи, дишането е ритмично и спокойно, когато сме стресирани дишането е учестено и плитко. Изкуството да осъзнаваш и владееш дишането е най-краткият път към овладяването на динамиките на ума.

Йога практики в солни стаи започва с  асани/физически практики/ за да подготви тялото да остане спокойно и стабилно по време на пранаяма/дихателните техники/ и ще завършва с кратка релаксация.

Практиката се води от Агнеш Ковач
Агнеш Ковач завършва магистърска степен в специалност „Икономика“ в УНСС. Дълги години работи по специалността си, като „Project manager” в голяма международна компания.
През 2002 г започва да се занимава с йога, а от 2009 г преподава интегрална йога, първоначално на деца и тийнейджъри, а от 2010 г и на възрастни.Йога преподаването става основната и работа. Завършва основния модул на R.Y.E. – UK (Изследване на йога в образованието) през март 2010 г., а няколко месеца по-късно е успешно сертифицирана като обучител в R.Y.E.за България.Вече е обучила към R.Y.E. много учители от София, Пловдив, Варна и други градове. През тези обучения са минали над 250 йога учители. През 2012г.,води 5 дневно обучение в гр. Евиан, Франция на учители от различни европейски държави.
Към момента се занимава с преподаване на йога на възрастни, деца и юноши, както и подпомага деца със затруднения в процеса на учене и адаптация в училище. Преподава и подкрепя чрез йога деца в неравностойно положение в два центъра от семеен тип в гр. София.
Преминала е обучения към:
– УНСС- с магистърска степен в специалност „Икономика
– НСА- за инструктори по йога към катедра “Следдипломна квалификация”
– SYAE- Yogic Studies 1 към Европейската Сатянанда Йога Академия
– Обучение за йога инструктори за деца към Българската федерация по йога
– Курс към Rainbow Kids yoga
– Обучение по кинезиология за деца
– Обучител към RYE България – част от европейската организация RYE (Изследване на йога в образованието).
– Обучител към Българска Федерация по Йога –Обучение за йога инструктори.
Йога практики в солни стаи  включва инхалация със сол.  ГРАФИК
4. ЙОГА ЗА ДЕЦА В СОЛНИ СТАИ С ИЛИАН

Йога практики в солни стаи. С цел по-пълноценно изживяване организираме две възрастови групи.

За деца от 3 до 7 години предлагаме вълшебна приказка. Ще се потопим в дълбините на въображението, което ще ни отведе в нови вселени; ще посетим морското дъно; ще полетим в космоса; ще отпътуваме на арктическа експедиция. Ще научим основните йога асани и ще се възползваме максимално от всяка поза, за да укрепим тялото и духа си. В края на всяка практика ще се отпуснем дълбоко и ще успокоим ума.

Практиката за по-големите, 8-12 години, е съобразена с индивидуалните нужди на децата. Ще намерим малък остров, далеч от забързаното ежедневие. Ще избягаме от нормите. Ще придобием по-пълноценна представа за възможностите на тялото си и ще разчупим представите си, изследвайки непознатото, навлизайки в нестандартното.

Освен отключване на въображението и намиране на вътрешен баланс, в практиката взаимодействие има и солта, която усилва имунната система, помага за възстановяване, изчиства горните дихателни пътища, успокоява и зарежда тялото.Йога практики в солни стаи включва инхалация със сол.  ГРАФИК

Йога практики в солни стаи

Йога практики в солни стаи включва инхалация със сол.

Водещ в леденото ни кралство е Илиан Петров: йога учител на деца, четвърти курс студент по медицина, преподавател по народни танци и носител на безмерно спокойствие.