Рецепти и отвари за засилване на имунитета

През последните седмици сме се фокусирали (както може би и повечето от вас) към сортиране на адекватна информация от достоверни източници във връзка със запазването на вътрешен и външен баланс и силен имунитет. Затова поканихме любимия ни нутриционист и здравен психолог Михаела Белорешка да сподели с нас тънкостите на противовъзпалителното и здравословно хранене. Мисията е абсолютно възможна в домашни условия за всички, дори и суперсилата ви да не е свързана с развихряне в кухнята.   

 

Домашни пробиотици

Един от най-лесните и вкусни начини да си набавим качествени пробиотици в домашни условия е като си направим ферментирали зеленчуци. Те ни помагат в процеса на храносмилане, добавят добри бактерии към чревната флора и неутрализират лошите. Освен това могат да бъдат истинска бомба от антиоксиданти, витамини и ензими, ако добавим подходящи подправки.

Сега, докато почти всички сме вкъщи, е чудесен момент да си отгледаме вкусни пробиотични храни и да експериментираме с подправки и аромати. Макар и традиционните за ферментиране зеленчуци вече да не са съвсем сезонни, все още можем да си ги набавим:) Подробна статия как да си направим дива ферментация у дома, може да намерите на този линк. Отнема около 3 дни, което в карантинното ни настояще се брои почти за мигновенно.

 

Супердостъпни суперхрани в подкрепа на имунната система

Имунната система не се подкрепя само с храни, а с правилно храносмилане, балансирано хранене и грижа за начина ни на почивка, сън и релаксация. Разбира се, храненето е един от ключовите елементи, но не бива да забравяме, че не е единственият, нито пък най-важен.

Преди да пристъпим към включване на суперхрани и добавки е добре да наблюдаваме имаме ли храносмилателни проблеми, да ги адресираме, за да оставим пространство и енергия на имунната система да си върши работата безпроблемно (виж Домашни пробиотици по-горе). Първото и най-важно правило тук е „Не вреди“.

Когато вече сме положили грижа да съставим едно балансирано и пълноценно меню и храносмилането работи безпроблемно, тогава можем да подкрепим процесите в тялото, като добавяме съвсем обикновени и познати храни – зелени билки (магданоз, копър, риган, розмарин, салвия, кориандър) и подправки (канела, кардамон, куркума, черен пипер, джиджифил, карамфил). И двете групи храни съдържат силни фитонутриенти с антибактериално действие и мощни антиоксиданти. Редовната и балансирана употреба тук е ключова, за да работим за превенция и добро действие на храносмилането и имунната система.

Други храни, които всеки има в хладилника, са зелените листни зеленчуци, които подпомагат на тялото да облекчи работата си в пролетния сезон и да се освободи от ненужното. Включвайте всякакво разнообразие от зелени храни – спанак, лапад, киселец, левурда, рукола, марули – освен източник на много микроелементи, те са и с нисък гликемичен индекс и подобряват баланса на кръвната захар.

 

Твоята рецепта за най-якия противовъзпалителен тоник

Това е любимата ми рецепта, когато искам да дам допълнителна подкрепа на тялото ми в моменти на епидемия, настинки или грип. Всички съставки действат синергично и дават огромен тласък на тялото да се справи с потенциални патогени. Насладете се!

 

Продукти
за 1 л. тоник

2 с.л. корен от джинджифил
2 с.л. корен от куркума (или на прах)
6 зърна черен пипер
4 шушулки кардамон
1 пръчка канела
1 с.л. кокосово масло
1 резен лимон
1 ч.л. мед (по желание)

 

РЕЦЕПТА:
1. Корените джинджифил и куркума се настъргват на ситно ренде или се нарязват наситно.
2. Слагат се черният пипер, кардамонът и канелата в малка касерола заедно с 1 л. вода и се оставят да заврат.
3. След като поврат за около 5 минути, се махат от котлона и се оставят леко да се охладят. Прецеждаме през фина цедка.
4. Добавяме кокосовото масло, меда и лимона и пием, докато е топло.

 

За повече знания и рецепти, препоръчваме следващия онлайн курс на Михаела-  „Противовъзпалително хранене и начин на живот“ – 21-ви април от 17.00ч.

Още рецепти и съвети на https://mihaelabeloreshka.com/.