ФЛОТАЦИЯ

Флотационен танк, изолационен танк, самади танк или кабина за сензорна депривация са все едни и същи термини за терапия открита от психолога Джон Лили (John Lilly) през 1959г. Въпросът, който си задават неговите съвременници тогава в света на психологията, неврологията и философията е “Какво ще се случи с ума и тялото, ако приведем стимулацията на сетивата почти до минимум?”.

Това, което учените наричат сензорна депривация е всъщност създаването на условия, в които нашите сетива не са бомбандирани от постоянна информация. Дори когато спим постоянно обработваме на подсъзнателно ниво сигнали от заобикалящата ни среда. И това е напълно нормално, то е инстинкт за съхранение, спасявал редица предци от хищници и нападатели. Днешният свят, обаче, е свят на хипер-стимулация. Нашето подсъзнание и механизмите за приемена на сигнали са в постоянно състояние на интензивна работа. Дори когато искаме да си починем сме свикнали да си мислим, че това трябва да бъде с книга, филм, музика или друго разсейващо средство. Но не си даваме сметка, че това е още информация за обработка и съхранение.

Флотационната кабина е възможност за истинска почивка, такава каквато се разбира в психологията под термина сензорна депривация. Когато даваш възможност на сетивата да се нулират, тялото да почине, а подсъзнането да си вземе дъх. За да постигне този космически контекст на безтегловност, кабината е заредена с разтворен магнезиев сулфат във вода с температурата на тялото. Представете си мъртво море и начинът по който тялото се отпуска на повърхността. Това се получава и при насищането на магнезиев сулфат – една невидима ръка те придържа да не потънеш.

Самата кабина е претърпяла много промени в дизайна и механиката си последните 57 години и днешните капсули са истински хай-тек устройства, които позволяват усещането за комфорт, простор, постепенно влизане в депривация. Освен че имаш възможност да плаваш в безтегловност, светлината намалява до пълна тъмнина, звуците заглъхват и остава топлината и усещането за сигурност и тишина.

Причините да плавате са много, а някои от тях са строго индивидуални. Това са няколко от предимствата, които може да ви донесе флотацията:

 •   Намалява стреса, напрежението, чувството на безпокойство.
 •   Повишава нивата на допамин и ендорфин в тялото.
 •   Помага за намаляването на симптомите на депресия, ADD, ADHD.
 •   Подобрява когнитивните функции на мозъка.
 •   Помага при хронични мигрени, инсомния и фибромиалгия.
 •   Подпомага възстановяването на мускулите и намалява риска от спортни травми.
 •   Понижава кръвното налягане и сърдечния ритъм.
 •   Укрепва имунитета и дава тласък на креативността.
 •   Помага за по-бързо справяне с часовата разлика след пътуване.
 •   Облекчава напрежението при бременни жени (ако сте в третото тримесечие, консултирайте се с вашия лекар).
 •   Намалява цялостното налягане/напрежение в тялото, тъй като ограничава въздействието на гравитацията.
 •   Флотацията може да бъде и форма на медитация. След 30-45мин мозъкът ви започва да генерира тета вълни, което обичайно се случва по време на сън или в онова състояние, което е точно между будността и съня.
 •   Можете да използвате флотацията като начин да погледнете по-дълбоко в себе си. Да разгледате съзнанието си. Да чуете собственото си сърце и дишане. Да се свържете с тялото си и неговите нужди.
 •   Да изключите от ежедневието.
 •   Или просто да поспите. (1 час флотация се равнява на около 4-5 часа сън)

 Цена:

60 минути флотация: 100 лева (включва халат и тоалетни принадлежности).

 

 

 

РЕЗЕРВИРАЙ СЕГА  |  ФЛОТАЦИЯ

септември 2020
пн вт ср чт пт сб нд
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
ИНСТРУКЦИИ ЗА "ПЛАВАНЕ"

КАКВО ДА НОСИТЕ СЪС СЕБЕ СИ?
Иска ни се да ограничим боклука. Съветваме да си донесете джапанки. Ако нямате тази възможност, няма проблем, ще ви дадем чехли за еднократна употреба.
Разполагаме с кърпи, халати, сешоар и аксесоари за баня.
Имаме и шапка, в случай, че не искате да мокрите косата си. Ако имате дълга коса, можете да си донесете четка или гребен.
Не ви трябват бански. Стаите са изцяло за ваше лично ползване по време на престоя ви. Дайте свобода на тялото си.
Донесете най-вече себе си. Без очаквания.

ПРЕДИ ФЛОТАЦИЯТА
ПОДГОТОВКА
Не консумирайте кофеин или никотин поне 3 часа преди флотацията.
Хубаво е да са минали поне 90мин от последното ви хранене.
Хидратирайте се добре през деня преди флотацията, но не пийте много течности точно преди нея, за да не се налага да прекъсвате плаването си.
Ако сте с боядисана коса, добре е да сте имали поне три измивания преди флотацията (за всеки случай имаме и шапка).
Добре е да не сте си правили масаж с масла в същия ден – така магнезия разтворен във водата няма да може да се усвои добре през кожата ви.
Ако сте се обезкосмявали в същия ден солта може да причини леко парене в началото на флотацията. Същото важи и за нови татуировки. Съветваме ви да изберете друг ден за флотация.
Ако носите контактни лещи, подгответе се да ги махнете преди влизане в капсулата.
Отделете си поне 90мин свободно време, в случай, че флотацията ви е 60мин.

В МЕТТА
За първата си флотация, елате 10-15мин преди запазения час.
Заедно ще изберем програмата, която желаете – музика, светлина.
Ще ви дадем ключ и ще ви въведем в пространството.

В съблекалнята можете да оставите дрехите си и да облечете халат.
Ще видите и тапи за уши – ще са ви необходими по време на флотацията.

Разполагате с 6 минути да се съблечете, да изключите звука на телефона си и да се подготвите за влизане в стаята. Ако имате грим, почистете го – добре е кожата ви да е чиста, за да може магнезия да се усвои.
След това влезте във флотационната стая.
Можете да оставите светлините или да ги загасите – по ваш вкус. Дистанционното е във ваши ръце.
В дъното има душ и тоалетна. Вземете си душ, за да отмиете следите от деня. Ако сте избрали да влезете в капсулата с пусната коса, молим да измиете хубаво с шампоан. Ползването на балсам за коса е за след флотация. Добре е да отидете до тоалетна, за да сте сигурни, че няма да се наложи да прекъсвате флотацията си.
През това време флотационната капсула ще започне да се пълни (имате около 6мин).

ПО ВРЕМЕ НА ФЛОТАЦИЯТА
Когато спре да тече водата в капсулата можете да влезете.
Влезте голи. Без материи, без синтетики, без допир. Свалете всичко (освен тапите за уши – те ще ви предпазят от сол в ушите и ще ви помогнат да обърнете слуха навътре; с тях преживяването ще е истински вглъбяващо).
Ако имате нужда, ползвайте плаващата възглавница за опора на врата.
Ще видите и малка кърпа, която е в случай, че влезе солена вода в очите ви.
Затворете горната част на капсулата, докъдето желаете – изцяло или леко отворена.
Отпуснете се. Дишайте. Не мислете за времето. Дайте време на ума да се успокои и да спре да ви тормози с въпроси какво се случва.
Когато времето свърши, музиката и осветлението ще започнат леко да се връщат. Ще чуете и как водата започва да се източва. Време е да излезете.

СЛЕД ФЛОТАЦИЯТА
Вземете си душ, за да отмиете солта. (разполагате с около 10мин)
В съблекалнята ще намерите сешоар.
Там са и дрехите ви – добре е да се облечете.
Можете да останете да релаксирате в стаята до съблекалнята или да дойдете отново при нас.
Когато сте готови, заповядайте при нас. Ще ви помолим за ключа.
А когато излезете навън, в града – огледайте се наоколо.

В КАКВИ СЛУЧАИ ДА ОТЛОЖИТЕ ФЛОТАЦИЯТА?
Ако имате големи открити рани; инфекциозни заболявания; или сериозни психични разстройства. В тези случаи е добре да се консултирате с лекар. Важно е флотацията да бъде безопасна, полезна и приятна за вас и всички след вас.
Ако сте в месечен цикъл.
Ако сте употребявали алкохол.
Ако току що сте боядисали косата си.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Колко време трае една флотация?

Минималното време е 1 час, но можете да изберете престой от 2 или 3 часа. Отделете си поне половин час отгоре за подготовка преди и след флотацията.

Колко чиста/хигиенична е водата?
 •   Флотационната капсула разполага с комплексна система за пречистване на водата, като използва 4 основни метода – UV стерилизаторна лампа (UVC-75); филтър от стъклен пясък; суперфин акрилен филтър (5 микрона); и инжектиране на активен кислород (Dewan 18, H2O2, водороден прекис или 45% активен кислород и сребърен колоид (Nanosept Aqua Super). Всички 4 основни метода се активират при пълнене, изпразване и циркулиране на водата.
 •   Капсулата притежаваи механичен решетъчен филтър от неръждаема стомана, и филтър с активен въглен.
 •   Отделно, вътрешността на тялото на капсулата, което може да влезе в контакт с тялото ви, е изработена от вакуумно оформен антибактериален санитарен акрил. Капсулата се почиства и ръчно с дезинфектант (Klinikosun) след всяко плаване.
 • Солта е естествен антисептик и антибактериален агент, и концентрацията на соли във флотационната капсула е 10 пъти над тази в Мъртво море. Наричат го Мъртво море, защото нищо не може да оцелее вътре
Каква е температурата на водата?

Водата е близка до вашата телесна температура – около 36.3°. Идеята е да можете да се ‘слеете’ с нея и да имате минимално усещане за допир.

Какво има във водата?

Магнезиев сулфат (MgSO4). Течността в капсулата се състои от водa, обогатена с 30% MgSO4. Или наричана още ‘епсом соли’ (MgSO4+7H2O-1.3 грама на кубичен сантиметър).
Епсом солите придават на водата ‘гъстотата’, която ви позволява да плавате с лекота, а очите, носа и устата ви да останат на повърхността. Епсом солите имат изключително много полезни свойства. Помагат за балансирането на често срещан дефицит в днешно време, а именно – липсата на магнезий. Той се усвоява от солта, през кожата, без риск за приемане на твърде голямо количество.

За епсом солите в повече подробности:
Този солен разтвор елиминира въздействието на гравитацията върху тялото и позволява на плаващия да достигне възможно най-дълбоко ниво на релаксация. Друго предимство на епсом солите е абсорбирането на важни за тялото минерали. Недостигът на магнезий в организма допринася за сърдечно-съдови проблеми, остеопороза, болки в ставите, хронична умора, както и проблеми свързани с високо ниво на стрес. Съществуващите добавки с магнезий са привидно удобен начин да коменсираме тази липса, но всъщност проучвания показват, че магнезият в храната, която консумираме днес не се усвоява достатъчно добре през стомашночревния тракт. Епсом солите, които са богати на магнезий и на сулфат, лесно навлизат в тялото през кожата. Молекулите сулфат имат важна роля в сформирането на мозъчна тъкан, ставни протеини, синовиална течност, както и подпомагат детоксикацията на клетките. Освен положителното въздействие свързано със сензорната депривация, плаването в епсом соли има и следните предимства:
Подобрява кръвообращението.
Намалява честотата на мигрените.
Намалява възпалителните процеси и успокоява мускулатурата.
Придава освежаващ блясък на косата и кожата.
Подпомага за поддържането на нивото на калция в организма и регулира електролитите.
Подпомага в регулирането на нивата на инсулин.
Намалява стреса и създава усещане за спокойствие.
Изхвърля токсините и тежките метали от клетките.

Да нося ли бански?

Няма нужда. В капсулата влизате чисто голи. Защо? Липса на допир от материи и синтетики. Усещане за свобода, лекота и кеф.

Ако заспя, има ли риск да се удавя?

Не. Няма как да потънете. Най-много да ви влезе солена вода в ушите или очите.

Ако имам клаустрофобия?

Вие сте постоянно в контрол над средата – можете да изберете дали да затворите капсулата и до къде, колко да е тъмно, както и винаги можете да излезете.

Мога ли да доведа приятел?

Разбира се. Но не можете да плавате заедно. Вашият приятел може да пие чай или да ползва някоя от солните ни стаи докато вие плавате.

Това поредната “ню ейдж” измислица ли е?

Флотацията като метод за сензорна депривация и дълбока релаксация същестува от над 60 години и има солидно количество проучвания зад гърба си. Така че, бихме казали – не.

Трудно ли е плаването ?

Не. Всъщност, колкото по-малко правите, толкова по-добре. Единственото предизвикателство е това да позволите на тялото ви максимално да отпусне врата и раменете във водата. Плътността на солената вода няма да ви позволи да потънете, а очите, носа и устата ви ще останат над повърхността. Може да са ви необходими няколко флотации докато успеете да ‘схванете’ механизма на отпускане. Разбира се, при някои хора релаксацията и дори влизането в медитативно състояние се случва бързо. Просто тялото се отпуска напълно, редом с него умът се изчиства и съзнанието е свободно да бъде в своето изначално състояние.

Има ли най подходящо време и най добър начин за "плаване" ?

Не. Въпрос на лично предпочитание.

Има ли нужда да правя повече от една флотация ?

Да, ако искате да се възползвате от пълния потенциал на флотационната терапия. Повечето хора усещат ползите от флотацията чак след третoтo или четвъртото плаване.

Ще мога ли да се върна към ежедневните си задължения след флотацията ?

Да. Някои хора предпочитат да създадат у себе си усещане за спокойствие и релаксация преди да се впуснат в по-натоварващи задачи. Все пак, имайте предвид, че е възможно след първото ви плаване да изпитате така наречения “детокс ефект”, вследствие на детоксикацията, предизвикана от епсом солите. Това може да доведе до усещане за умора и липса на енергия, така че преценете как да подредите най-добре деня си.

Могат ли деца да ползват капсулата ? Как им се отразява това ?

Могат. Не съществува достатъчно информация за това как точно им се отразява, но в някои от случаите флотацията им помага по-лесно да се справят със страха от тъмното или този от затворени пространства. Текат проучвания с деца с аутизъм и ефектите от така наречената “Restricted Environmental Stimulation Therapy” (REST). Изглежда, че сензорната депривация провокира положителни промени при учене, социално поведение, и когнитивните функции при децата с аутизъм.
Деца под 18 години могат да идват с родителите си, тяхното разрешение и присъствие до капсулата.