70 години флотационна терапия

70 години флотационна терапия

През 2024-та се навършват 70 години от изобретяването на първия в света флотационен танк. Историята започва през 1954 г. като лично изследване на д-р Джон С. Лили и се превръща в една от най-търсените уелнес терапии по целия свят.

В тази статия ще набележим основните етапи от еволюцията на флотационната индустрия през последните седем десетилетия.

 

Ранните години – 1950 до 1969 г.

Историята на безтегловното плаване започва през 1954 г., когато американският невролог и изследовател д-р Джон С. Лили конструира първия изолационен резервоар в Националния институт по психично здраве (NIMH). По това време научният свят е очарован от мистериите на съзнанието и възприятието. Много теории се разпространяват за това какво ще се случи, ако лишим мозъка от външни стимули. Ще доведе ли това до сетивна травма? До психоза или халюцинации?

 

Любопитен и искащ да проучи тези теории по-отблизо, Джон Лили модифицира голям, изоставен резервоар за вода в „изолационен танк“, за да приюти първите си експерименти. Той конструира дихателни маски по поръчка, които оказват минимален натиск върху кожата и поддържа неутрална сетивна информация чрез пълно потапяне на участника във вода с температура на кожата. Традиционното схващане по това време е, че е много вероятно тези условия да бъдат стресиращи за тялото и психиката. Лили експериментира първо върху себе си новото си изобретение и опровергава тези представи.

 

Вместо каквато и да било травма, той съобщава, че е почувствал дълбоко спокойствие и физическа релаксация. Липсата на разсейване не е разстроило ума му, а напротив – отключва достъп до по-високи състояния на съзнание, различни от всичко, което е познавал дотогава. Първите му продължителни потапяния доказват, че сензорната изолация има потенциала да ни направи по-осъзнати, а не по-малко.

 

 

Подкрепен от тези разкрития, д-р Лили продължава да подобрява дизайна на резервоара през 50-те и 60-те години. Той се съсредоточава върху оптимизирането на комфорта, безопасността и усещането за безтегловност на тялото. Колегата му д-р Джей Шърли също обстойно изследва и записва собствените си преживявания, както и тези на останалите участници в експеримента. Тяхната работа поставя основите на флотацията като терапия в научните среди. Освен тези, които са пряко включени в изследването обаче, малцина са били наясно с тези странни устройства за „сензорна депривация“.

 

През следващите години това драстично се променя. Изтича информация както за изследванията на д-р Лили, така и за забележителните състояния, до които те могат да доведат. В края на 60-те години Джон Лили публикува книгата „Програмиране и метапрограмиране в човешкия биокомпютър“, в която разказва за ранните си експерименти с безтегловно плаване и сравнява човешкия мозък с компютърна програма. В този период Лили започна да преподава семинари по флотиране в Калифорния и по този начин подготвя сцената за навизането на терапията в широкото обществено пространство.

 

Танкове стават комерсиални – 70-те години

През 70-те години на миналия век флотирането все още не е мейнстрийм, но започва да привлича вниманието на определени кръгове от хора. През 1972 г. на един от своите семинари Джон С. Лили среща Глен Пери, талантлив инженер. Заедно те разработват промяна на основния дизайн, създавайки ранна версия на стила флотационни капсули, които познаваме днес (в които лежите по гръб в наситен разтвор на английска сол и вода, вместо да сте напълно потопени в резервоар с прясна вода).

През 1973 г., заедно със съпругата на Глен – Лий, те създават първата търговска компания за производство на флотационни капсули – Samadhi Tank Co., която все още произвежда танкове 50 години по-късно. За първи път обикновените хора могат лесно да закупят и инсталират тези екзотични устройства в домовете си.

 

 

През 1979 г., Samadhi открива първия флоут център в Бевърли Хилс с 5 капсули, в които всеки може да си запази час и да пробва безтегловното плаване в пълна изолация. Бизнесът има незабавен успех и между това и производственото подразделение на Samadhi, флотационната индустрия официално започва да набира скорост.

 

Бърз растеж – 80-те години

През 1980 г. излиза филмът „Променливи състояния“ („Altered States“), ъндърграунд класика, която изобразява героя на актьора Уилям Хърт, използващ флоут капсула за психеделични експерименти. През същата година в Холивуд е открит вторият флотационен център, използващ името Altered States. Той допълнително привлича вниманието и любопитството на обществото.

Следват статии в големи издания като списанието „Rolling Stone“ , които изследват тази странна нова практика. В рамките на една година още 5 центъра отварят врати и това е само началото, тъй като все повече и повече центрове се появяват в градовете из цяла Северна Америка, за да отговорят на нарастващото търсене.

 

Това, от своя страна, започна да привлича сериозен научен интерес. Изследователи като Том Файн и д-р Джон Търнър започват да изследват ефектите на плаването върху всичко – от високо кръвно налягане до спортни постижения. Големите университети започват да снабдяват лабораториите си със специални флоут танкове за експерименти и за първи път са събрани сериозни доказателства за многото предимства на сензорната депривация.

 

Конференции като тези, организирани от Float Tank Association (FTA) и International REST Investigators Society (IRIS), предоставят възможност за обмен, споделяне на идеи и нови изследвания. Доказателствата са ясни – безтегловното плаване в условия на сензорна изолация има значително въздействие както върху ума, така и върху тялото.

До средата на 80-те години на миналия век вече има флотационни центрове по целия свят. Това, което е изглеждало като абстрактна и маргинална практика, се превръща в легитимна индустрия, подкрепяща човешкото здраве на много нива и то с доказани ползи от множество научни институции.

 

Внезапен спад в популярността на флотацията – края на 80-те и 90-те години

Когато започва епидемията от СПИН, бързото развитие на флоут терапията рязко спира. Зараждащата се криза подхранва обществените страхове около използването на обществена вода, въпреки че самото плаване не е рисково.

Дезинформацията и паниката около СПИН водят до срива на западния пазар на флоут терапията практически за една нощ. Само за няколко години по-голямата част от центровете в Северна Америка и Европа са затворени.

Това е един наистина опустошителен срив и на индустрията й отнема цели две десетилетия, за да се възстанови напълно. Дори и почти напълно забравена на Запад обаче, терапията е поддържана от страстни последователи през тези години в други части на света.

В Обединеното кралство и скандинавските страни малки групи от флоут фенове се запазват и по време на упадъка. Центровете в тези региони опазват своите клиентски бази и дори отбелязват известен ръст въпреки кризата.

Изследванията също тихо продължават както в Съединените щати, така и в страни като Швеция. Подобни международни лаборатории в крайна сметка поддържат интереса на научната общност и са основни играчи в бъдещото възраждане на флотацията.

 

Устойчивост и растеж – от 2000 до 2010 г.

В началото на новото хилядолетие безтегловното плаване в западния свят е ограничено до малък брой поклонници, поддържащи практиката жива, заедно с много малкото флоут центрове, които са останаи активни.

Това обаче скоро започва да се променя благодарение на нови изследвания продължават да се публикуват в чужбина и на популярния Джо Роган, който започва редовно да популяризира флотирането като терапия. Малко преди 2010 година за първи път от много време, започват да се отварят нови флоут центрове и на пазара се появяват нови производители на капсули и танкове.

 

 

Възраждане – след 2010 година

През 2010 г. броят на центровете за флотация в Съединените щати нараства от няколко десетки до стотици. В същото време има много технологични подобрения като усъвършенстване на системите за филтриране и по-комфортен дизайни на капсулите.

Флотационните изследвания започват отново да получават финансиране и внимание. Построени са някои от най-модерните лаборатории за флотационна терапия като Float Lab в Laureate Institute for Brain Research (LIBR) например. С повече финансиране и участници от всякога, изследванията през последните години демонстрират отново и още по-задълбочено ползите от плаването – както психически, така и физически.

 

В България флотационната терапия се появява няколко години по-късно. От 2017 година насам само при нас в metta вече хиляди хора са се докоснали до усещането на релаксация, отпуснато внимание, лекота и вътрешен център, които флотацията дава.

 

Какви ползи забелязвате за себе си след безтегловно плаване? Накъде мислите, че индустрията може да продължи да се развива в следващите години и десетилетия?

 

 

 

Източници:

70 Years of Floating