8 съвета преди първа флотация

8 съвета преди първа флотация

Смело можем да кажем, че по-старите членове на metta екипа сме част от еволюцията на флотационната терапия в България. Флоут капсулата в metta посрещна своите първи клиенти през 2017-та година и за тези малко повече от 6 години хиляди хора са успели да се докоснат до усещането за безтегловно плаване – а всеки от нас в екипа има зад гърба си поне 50 флотации (някои дори над 100).

 

На базата на своя опит и безкрайно многото информация от други флоут центрове в тази статия ще се опитаме да дадем няколко съвета на тези, за които първата флотация тепърва предстои.

Освен да се изкъпете добре, да се уверите, че тапите ви за уши са добре поставени и да изгасите светлината в пространството, какво друго трябва да знаете за безтегловното плаване?

 

1. Влезте без очаквания (доколкото е възможно).

Флотиращите за първи път имат всякакви очаквания, които могат да доведат до различни страхове или разочарование преди и след преживяването. Едно от основните неща, за които хората се притесняват, е „Не знам дали ще мога да изключа мозъка си“. Ако това занимава съзнанието ви, тогава не изключвайте мозъка си. Не е нужно. Това е едно от най-трудните неща на света. Няма нужда да си поставяте толкова високо изискване. Влезте без очаквания, влезте отворени за всяка мисъл, емоция и физическо усещане, което това преживяване може да ви донесе.

 

2. Отпуснете се.

Отделете няколко минути преди влизането в капсулата, за да се настроите към новото преживяване, което ви предстои. Затворете очи, дишайте дълбоко или просто повторете няколко пъти любима мантра или куплет от песен, докато сте под душа. Можете да пробвате и с това утвърждение: „Аз съм в безопасност и напълно защитен, това време е за мен“. Когато легнете в капсулата, минете мислено през различни части от тялото си и им изпратете усмивка – усетете как те също ви се усмихват. Това е мощна даоистка техника, която позволява на нервната ни система да почувства сигурност и доверие.

 

3. Наблюдавайте.

В състояние на оптуснато любопитство и без кой знае какви очаквания, можете да забележите неща в тялото, ума и емоционалното си поле, които досега не са ви били достъпни. При всеки е различно, а първият път винаги идва с период на адаптация и опознаване на новите усещания. Какво е да останеш насаме със себе си? Кои са мислите и чувствата, които се появяват в тъмното? Безпристрастното наблюдение на тези процеси може да ви даде много информация за това през какво реално преминавате в момента. Независимо какво се случи по време на флотацията, физическите ползи от този един час в солената вода са задължителни.

 

4. Лека храна и без много течности преди флотация.

Точно защото сензорната депривация в капсулата води до по-осъзнато усещане на тялото, хубаво е преди флотация да не сте нито гладни, нито прекалили обилно с храна и напитки. Така умът няма да се фокусира върху храносмилателната система и какъвто и да е дискомфорт, свързан с нея. Винаги можете да станете и да отидете до тоалетната, но това прекъсване може да отнеме от отпускането особено при първа флотация.

 

 

5. Стабилизирайте тялото си в капсулата.

Понякога тялото ни несъзнателно се движи и се докосва до стените на капсулата, което може да е разсейващо. Препоръчваме ви в самото начало да опънете ръце настрани и да се застопорите, като хванете лявата и дясната дръжка и останете в това положение 20-30 секунди (или докато се почувствате съвсем стабилни). След това бавно отпуснете ръце и ги оставете да плават свободно до тялото.

 

6. Ако ви стане студено – върнете се в тялото си.

Температурата на водата в капсулата винаги е една и съща, но нашето преживяване може да е различно. Какво може да обясни това? В нашия опит – колкото повече време прекарваме в мисли и фантазии, толкова повече се дисоциираме от тялото и то може да изстине. Затова ако усетите, че ви става студено, пробвайте тези техники:

  • сложете длани върху гърдите и корема
  • дишайте съзнателно
  • представете си едно общо усещане, обединяващо цялото ви тяло от главата до петите
  • усетете как се свързвате със земята под вас и тя ви изпраща топлина и подкрепа

 

7. Насладете се на сетивността след флотацията

Един час в условия на сензорна депривация създават усещане за рестартиране не само на ума и психиката, но и на сетивата ни. Излизайки от капсулата, наблюдавайте как тялото ви реагира на гравитацията, на температурата на водата под душа, аромата на козметиката. Опитайте вкуса на водата все едно отпивате за първи път, насладете се на малката изненада, която сме ви оставили за хапване. Осъзнатото удоволствие сякаш разширява времето и ни връща към естествената ни автентична радост от живота.

 

8. Планирайте си малко тихо време, за да интегрирате преживяването.

Това 60-минутно изживяване е лукс за много от нас, жителите на големия град. Все пак това е време, в което никой не може да се свърже с нас, за да поиска нещо или да привлече нашето внимание. Рязкото прескачане от това отпуснато и „изключено“ състояние обратно в хаоса на деня може да бъде разтърсващо. Отделете си дори само 5-10 минути за себе си след флотацията, за да се свържете с преживяването, което току-що сте имали: обърнете внимание или си запишете мисли или лични неща, които са се появили, изпийте един чай, подишайте и усетете тялото си, благодарете за нещо, отпуснете друго, което вече не ви трябва. След това поставете намерение за остатъка от деня и се върнете в потока.

 

 

Други полезни статии в тази посока:

Колко често e препоръчително да се флотира?

Флотация и нервна система

Флотация и бременност

Предимства на капсулата в metta

 

Статията е вдъхновена от:

https://floathouse.ca/blog-archive/7-tips-first-time-floater-3