Билките в metta и коя за какво помага (част 1)

angele-kamp-kcvRHtAyuig-unsplash

Билките в metta и коя за какво помага (част 1)

Билките са един от най-ценните дарове на природата, а съединенията, които правят лековитите растения толкова полезни за здравето, се наричат полифеноли. Доказано е, че те засилват имунната система, предпазват клетките от увреждане и предотвратяват възпаления, сърдечни заболявания, инсулти и рак. Полифенолите могат още да намалят риска от инфекция, диабет и астма. 

Познавайки силата на билките, в metta създадохме специално кътче за тях, а в следващите редове ще ви разкажем повече за полезните им свойства върху здравето.

Жасмин

Чаят от жасмин се състои от високи нива на антиоксиданти, които помагат за премахването на свободните радикали в организма. Свободните радикали от своя страна се причиняват от замърсители в храната и околната среда и могат да доведат до увреждания в клетките, които са свързани с неврологични заболявания и рак. Богатството на антиоксиданти също помага при взаимодействието със стомашните ензими, като подобрява храносмилането и облекчава коремната болка и синдрома на раздразнените черва. 

Салвия (градински чай)

Лечебното растение е било използвано от векове като възстановяващо средство при загубени или отслабващи психични функции като например болестта Алцхаймер. 

Установено е, че салвията има благоприятен ефект върху нарушенията на паметта и депресията, като подобрява настроението и повишава бдителността, спокойствието и чувството на удовлетвореност. Растението се използва като традиционно лекарство срещу диабет, тъй като понижава глюкозата в черния дроб и увеличава действието на инсулина.

Лавандула

Билката съдържа линалол – вещество, което помага за намаляване на стреса, като действа успокоително и премахва натрупалото се напрежение. Има благоприятен ефект върху всякакъв вид рани, тъй като подтиска нервните импулси, които са отговорни за болката. Някои жени дори използват билката за ефективно облекчаване на симптомите, свързани с перинеална травма след раждането. Освен това маслото от лавандула е известно със своето антибактериално и противогъбично действие. Препоръчваме комбинацията в чай на лавандула с мента.

Маточина 

Лечебното растение има цялостно благотворно действие върху нервната система. Помага особено при състояния на хиперактивност, депресия, меланхолия и нервно напрежение. Намалява трвожността и благоприятства за по-лесното заспиване и спококойния сън.. Маточината често се използва за жабурене и гаргара при възпаления на венците и устната лигавица, а също премахва лошия дъх.

Мурсалски чай

Мурсалкият чай се препоръчва от българската народна медицина за лекуване на белодробни заболявания като бронхит, астма, трахеит и ларингит. Той помага на организма да се освободи от събраните секрети и така подкрепя тялото да оздравее по-бързо след белодробна болест. Твърди се, че дори облекчава състояния на пневмония, което го прави наш верен съюзник срещу тежкото заболяване.Мащерка

Мащерката съдържа тимол, който е мощно средство в борбата с различни видове патогенни микроорганизми – вируси, гъбички, паразити и бактерии. Антисептичните и противовъзпалителни свойства на билката силно се проявяват при проблеми с дихателната система – респираторни заболявания, вирусни и грипни инфекции. Освен това мащерката възбужда апетита и подобрява храносмилането.

Черен бъз

Не случайно черният бърз е наричан супербилка – той е едно от най-ефикасните имуностимулиращи лечебни растения, а причината се корени в антибактериалните и антиинфекциозните му свойства. Използва се като ефективен лек при проблеми с бъбреците, гастрит, диабет, а освен това е естествено средство за облекчаване на кашлица и възпалено гърло. Особено широко приложение имат плодовете на растението – те са с доказан диуретичен ефект, което ги прави добър избор за контрол на теглото и кръвното налягане.

Източници:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23092406/ 

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/herbal-tea

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3236106/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12112282/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21982136/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4245564/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25360512/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3345235/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29771598/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]