Цветовете на фоновия шум за по-добър сън

metta white noise for sleep

Цветовете на фоновия шум за по-добър сън

Чували ли сте за бял шум? Всеки с продължителна инсомния е намирал информация за него, а повечето родители са го пробвали и за себе си, и за децата си.

 

Звуците, както и цветовете, имат честота и наситеност (сила). Един херц означава една звукова вибрация в секунда, а амплитудата на тази вибрационна вълна характеризира интензитета или силата на звука. По подобие на бялата светлина, която съдържа в себе си всички останали цветове, белият шум също е съставен от звуци от целия спектър, уловим от човешкото ухо (диапазонът е от 20 до 20 000 херца). Характерното за белия шум е, че в тази комбинация звуците от всички честоти са смесени на случаен принцип и са с еднаква амплитуда – никой не преобладава над другия. Белият шум е като ненастроено радио, което улавя всички станции без нито една от тях да доминира, ненастроен стар телевизор, сешоар, звукът на климатика.

 

Това постоянство и еднаквост на фоновия бял шум помага на мозъка да замаскира всички останали еднократно появяващи се в околната среда звуци и по този начин нервната ни система не се активира, когато съседите изпуснат нещо, мине линейка или трамвай под прозореца, докато се опитваме да спим. Научно доказано е, че белият шум помага за заспиването и за по-продължителния дълбок сън както при възрастни, така и при деца и бебета.

 

Освен бял шум съществуват и други цветове фонов звук, които биха могли да се използват за благоприятна среда по време на релаксация, медитация или за по-лесно заспиване след натоварен ден. В зависимост от чувствителността на нервната ви система за вас може да работят по-добре розовия или кафявия шум, например.

 

Разликите са в интензитета (амплитудата на звуковата вълна) при по-високите честоти. При белия шум всички са еднакво силни, докато при розовия високите честоти са по-слаби за сметка на ниските, които са по-изразени. Към розовия шум спадат вятър, лек дъжд и туптенето на сърце.

Кафявият шум е по-басов, с още по-силни ниски тонове, докато високите почти отсъстват. Например, за кафяв шум се смята звукът на пълноводна река, водопад или гръмотевична буря. На някои места терминът за този шум е червен, а не кафяв.

 

Освен тези най-популярни и изследвани видове звук, които помагат за успокояване на нервната система и по-добър сън, има и всички останали „цветове“ от спектъра, точно като сегментирането на дъгата. Всяка от честотите на звуковите вълни отговаря на съответната цветова вълна, просто преведена на друг сетивен език. И тъй като всички сме различни, а и в отделни моменти от живота, дори ежедневието, имаме нужда от различни неща, единственият начин да разберете кой е вашият звуков цвят сега, е да пробвате. В youtube, soundcloud или която платформа предпочитате, вариантите за релаксиращ фонов шум ги има навсякъде. Ето няколко примера:

 

 

 

За баланс на всичко шарено и цветно има и черен шум, т.е. среда с абсолютно отсъствие на какъвто и да е звук. Сензорна депривация, до която (поне ние) достигаме най-близо във флотацията.

 

Още информация и практики на тази тема можете да разгледате в богатия архив от бюлетина ни.

 

 

Източници:

https://www.theatlantic.com/science/archive/2016/02/white-noise-sound-colors/462972/

https://yogasleep.com/blogs/give-sleep-a-chance-blog/pink-noise-the-full-sound-spectrum