Етерични масла за емоционален и психически баланс

Етерични масла за емоционален и психически баланс

Към палитрата от практики и терапии, които могат да ни помогнат за справяне със стреса, умората, липсата на мотивация, емоционален и хормонален дисбаланс, ни е интересно да добавим и информация за най-важните етерични масла и тяхната употреба. Всеки от нас би могъл да се погрижи за себе си, като облекчи усещането за напрежение в края на деня или добави доза мотивация и оптимизъм сутринта, познавайки ефектите от различни етерични масла.

Масло от мента: подсилва паметта и увеличава бдителността, подпомага умствената работа.

Масло от босилек: подпомага отварянето на ума, повишава яснотата на мислите.

Масло от гераниум: спомага за освобождаването на отрицателни спомени, против нервно напрежение и стрес, балансира емоциите, благоприятства мира, надеждата, добруването.

Масло от грейпфрут: балансира, повдига ума, облекчава безпокойството.

Масло от джинджифил: повлиява физическата енергия, любовта, парите, смелостта.

Масло от лавандула: успокоява, облекчава депресия, релаксира, подобрява съня.

Масло от карамфил: повлиява оздравяването, смелостта, умствен стимулант, създава чувство за защитеност.

Масло от кипарис: създава чувство за сигурност, заземява, спомага за преодоляването на загуба.

Масло от кориандър: стимулира физическата енергия, облекчава стреса, раздразнението и нервността, може да облекчи състояния на шок и страх.

Масло от портокал: успокоява, насърчава позитивното отношение.

Масло от лимон: антистрес, антидепресант, увеличава позитивното настроение и енергията.

Масло от лимонена трева: осъзнатост, пречистване.

Масло от риган: засилва чувството за сигурност.

Масло от чаено дърво: подпомага пречистването на съзнанието.

Масло от розмарин: стимулира паметта и отваря съзнанието.

Можем да се възползваме от силата на етеричните масла по различни начини – чрез инхалация (или в дифузер), с втриване върху кожата на определени места или чрез вътрешен прием.

Инхалация или дифузер

Когато човек вдишва етерично масло, ароматът се пренася от клетките в носа до мозъка, и по-специално до лимбичната система, която участва в регулацията на функции на вътрешните органи, обонянието, поведението, емоциите, паметта, съня и други. Веднага и в зависимост от маслото може да започнете да се чувствате по-будни или по-спокойни. Може да се почувствате развълнувани и възбудени. Може да почувствате освобождаване на отрицателни емоции и/или успокояване на мускулното напрежение. Хормоните на щастието като серотонин и ендорфини започват да се освобождават.

Нашето обоняние е едно от най-силните и интензивни усещания в тялото. Ароматът е също най-силната връзка с подсъзнанието, а също и с нашия колективен несъзнателен ум, където се съхраняват спомените.

Външно приложение

Етеричните масла имат високи антиоксидантни свойства. Окислителното увреждане, причинено от свободните радикали, е свързано с много проблеми – от стареене и набръчкване на кожата до увреждане на ДНК, рак, сърдечни заболявания и преждевременна смърт. Антиоксидантите контролират увреждането от свободните радикали на клетъчно ниво и подобряват цялостното здраве на организма.

Когато етеричните масла се прилагат върху тялото, те се абсорбират през кожата. Тъй като маслата не се разтварят във вода и се прикрепят към телесните мазнини и течности, те влизат в системите на организма, внасяйки своите антиоксиданти директно и засилвайки имунната ни сила. Препоръчваме смесването на чистите етерични масла с базово масло (арганово, жожоба, конопено или друго), за да не предизвикат раздразнение поради високата си концентрация.

Вътрешен прием

Въпреки че ароматерапията и външното приложение са ефективни, вътрешната употреба предлага няколко предимства, които не могат да бъдат постигнати само чрез външна употреба. С изключителни ползи за тялото вътрешната употреба е важен компонент за всяко лечение с етерично масло. В зависимост от маслото можете да добавите няколко капки към чаша вода, в сурова или сготвена храна.

Независимо кой от вариантите ще изберете – чрез ароматерапия, външно или вътрешно приемане, убедете се, че маслата са 100 % чисти, терапевтичен клас, с гарантирано качество и необходимите сертификати. Така си осигурявате безопасност при употреба и истински лечебен ефект. Ние в metta използваме маслата на Botalife.

И за край една практична рецепта за увеличаване на вътрешното спокойствие 🙂

Домашен дезинфектант:

100 мл спирт 70%
10 капки масло от чаено дърво
10 капки масло от лимонена трева
5 капки масло от риган
Бутилка спрей

Източник: https://botalife-bg.com/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]