Флотация и бременност

Флотация и бременност

 

Един от основните въпроси, които получаваме от бременни жени преди флотация, е могат ли да лежат по гръб в капсулата. Отговорът е ДА! Лежането по гръб върху твърди повърхности може да възпрепятства доброто кръвонасищане на плацентата, с което крие риск за бебето. По време на флотация обаче няма натиск върху гърба – тялото е отпуснато в безтегловност и е поддържано единствено от солената вода. Това позволява на бъдещите майки не само да си полежат по гръб, ами и да го направят с удоволствие, защото част от тежестта се отнема от водата, а тялото успява да освободи ставите от събрано напрежение и прекален натиск.

 

Друга поза, в която флотирането по време на бременност може да се усети особено приятно, е по корем. Единият вариант е с лакти, подпрени на дъното на капсулата. Другият е с ръце, скръстени под брадичката. Това положение освобождава натрупано напрежение в гърба, а и позволява на вътрешните органи на майката да получат повече вътрешно пространство (поне за продължителността на флотацията).

 

 

Още няколко ползи от флотирането по време на бременност:

 

🌊 Намалява възпалението, подуването и крампите

Плаването облекчава натиска върху ставите, което само по себе си е прекрасно усещане. Това намаляване на налягането може също да помогне за успокояване на отоци или предотвратяване на подуване. Магнезиевият сулфат в капсулата играе важна роля в този процес, докато насища тялото и на майката, и на бебето с магнезий през кожата и стабилизира съществуващите дефицити и предотвратява получаването на крампи.

 

🌊 Понижава кръвното налягане

В допълнение към релаксацията, която естествено се получава по време на флотация, тялото ви е освободено от бремето на гравитацията, кръвоносните ви съдове могат напълно да се разширят, намалявайки кръвното налягане и увеличавайки притока на кръв. Това води до възстановяване, регенериране и балансиране на места, които кръвта не достига, когато сме в почти постоянен режим на стрес.

 

🌊 Намалява нивата на стрес и подобрява съня

Нашето винаги забързано ежедневие оставя малко време и пространство за грижа за себе си. Това се отнася за всички, но особено ако очаквате дете или вече сте майка – тогава може да е наистина трудно да получите дори няколко минути спокойствие и тишина. Във флотационната капсула светът изключва – няма нищо друго за правене освен да се отпуснете в празнотата на момента; тялото ви използва много малко енергия и всичко се забавя. Няма усещане за време и медитацията се случва без усилие. Един час в капсулата може да ви помогне да наваксате със сън или пък да спите по-добре през следващата нощ.

 

🌊 Уютно време за задълбочаване на връзката мама-бебе

Всяко едно вътрешно усещане се усилва, когато сме в среда с ограничена външна стимулация – движения, звуци и фини енергийни намествания също могат да бъдат усетени по време на флотация. Мама може да забележи малките движения на човечето, което расте в нея, и двамата да се настроят повече един към друг. Случвало се е бременната жена да чуе както собствения си сърдечен ритъм, така и този на бебето, което създава специална комуникация.

 

Допълнителна информация

 

Флотирането по време на бременност е напълно безопасно (ако няма допълнителни рискови фактори), а в САЩ има специални флотационни центрове, създадени само за бременни жени. Ако ви е интересно да се задълбочите в темата, можете да гледате това видео от Флоут конференцията през 2016 г. в Портланд.

Обикновено препоръчваме флотация във втория и третия триместър, като с наближаването на термина ще ви препоръчаме да изчакате и да флотирате след раждането.

В случай, че сте бременна и искате да опитате флотация, помолете нашия екип да ви предостави допълнителна възглавничка до капсулата. Така можете да пробвате различни пози и да се насладите максимално на безтегловното плаване.

 

Можете да си запазите час в нашия календар. Приятно флотиране!