Как флотацията може да помогне при интензивен спорт

Как флотацията може да помогне при интензивен спорт

 

Всеки, който е пробвал флотация, разбира какъв е потенциалът на сензорната депривация да успокои ума, да регенерира нервната  система, да даде почивка на сетивата. Ползите от флотацията стигат и много по-далеч, като освен почивка за психиката, тя зарежда тялото с магнезий, отпуска мускулатурата и помага за по-бързо и лесно възстановяване от физически травми.

 

С популяризирането на флотационната терапия в края на 90те години много спортисти от различни дисциплини започват да я използват като част от подготовката си. Футболни и баскетболни клубове в САЩ и Канада, както и Австралийският спортен институт са включили флотирането като задължителен елемент от програмата на атлетите.

 

 

Липсата на гравитация е един от основните фактори, които помагат във възстановяването след спортно натоварване. Докато лежим на каквато и да е друга повърхност, гравитацията винаги създава напрежение в някоя група мускули. По време на безтегловното плаване обаче всеки мускул има възможност да се отпусне и да се възстанови естествено. Солта, която прави водата във флотационната капсула толкова плътна – магнезиевият сулфат – е мускулен релаксант, който допълнително подпомага процеса и насища тялото с необходими минерали. Отпускането помага на кръвообращението да е максимално ефективно, което ускорява възстановяването при вече получена травма.

 

Когато спортуваме интензивно, произвеждаме повече лактат (млечна киселина), а когато не можем да изхвърлим излишното количество, то се натрупва в мускулите ни и ги прави тежки и вдървени. В този момент тренировката не може да продължи, защото лактатният ни праг е бил преминат. Разширяването на този праг се случва постепенно, а флотацията може да подмогне процеса – доказано е, че само за час безтегловно плаване, млечната киселина в тялото намалява с 37%*. Това означава много по-бързо възстановяване на мускулите и по-малко болка след тренировка.

 

Психическата устойчивост е едно от най-важните качества, както на професионалните атлети, така и на всеки, живеещ в интензивно ежедневие човек. Успокояването на нервната система по време на флотация води до по-голяма устойчивост на напрежение и стрес – по време на състезания, в офиса или вкъщи. Времето в сензорна депривация може да бъде използвано за визуализация на успешен резултат, премисляне на стратегия или съставяне на план в синхрон с нуждите и желанията ни.

 

 

Ползите от флотацията за хора, занимаващи се активно със спорт:

• ускорява възстановителните процеси след травма
• увеличава нивата на енергия (ATP)
• идеално място за визуализация / поставяне на цели
• подкрепя имунната система
• намалява нивата на лактат (млечна киселина) в кръвта
• подпомага отпускането и изхвърлянето на прекомерни нива кортизол и адреналин от системата
• наламява умората

 

Резервация за флотация можете да запазите на нашия календар.

 

 

Източници:

https://www.i-sopod.com/blog/what-is-blood-lactate-how-floating-can-help-with-sport-recovery-2021-07-20

https://www.i-sopod.com/blog/float-tanks-and-the-elite-athlete-2020-02-14

https://www.trainingpeaks.com/blog/what-is-lactate-and-lactate-threshold/

*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23478477/