Халотерапията – за превенция и лечение на респираторни заболявания

Халотерапията – за превенция и лечение на респираторни заболявания

Халотерапията е метод, доказал ползите си за лечението на респираторни заболявания през последните 50 години. Заедно с конвенциланото фармакологично лечение солната терапия успешно се прилага при бронхиална астма, бронхит, инфекции на респираторната система и др. След избухването на пандемията в началото на годината халотерапията все по-често се спряга като потенциална част от превантивните, профилактични и оздравителни мерки при борбата с COVID-19.

В тази статия нашият metta колега и бъдещ лекар Илиан излага научни данни в подкрепа на ползите от солната терапия. Изследването му събира данни, публикувани през последните десетилетия, подкрепени от учени и лекари от цял свят.

Повече за халотерпията

Халотерапията (суха солна терапия) е съвременен метод, който положително повлиява симптоми, свързани с респираторни и кожни заболявания. Терапията се извършва в малки помещения с регулирана микросреда, където с помощта на халогенератор се внася чист, сух въздух, който се насища с фино смляна сол – чист натриев хлорид, който е основният терапевтичен фактор.

Терапевтичните сеанси са с продължителност от 40 мин за възрастни и 30 мин за деца, като специалистите съветват да се започне със серия в продължение на 10-15 дни за максимален ефект. Посетителите вдишват наситения със сол въздух, а солните частици достигат до най-малките сегменти на бронхиалното дърво, носната кухина и околоносните синуси. Халотерапията има муколитично, антибактериално, противовъзпалително и имунимодулиращо действие. Какво означава това?

Муколитично действие

Лигавицата на горните дихателни пътища се състои от два вида клетки: жлезисти клетки, които произвеждат т.нар. бронхиален секрет (мукус), който има имунологично и очистващо свойство, и ресничести клетки, с помощта на които мукусът се придвижва към устната кухина и се евакуира. Натриевият хлорид подобрява физичните свойства на секрета и продукцията му, както и функцията на ресничестите клетки, с което се отстраняват чужди тела, прахови частици и микроорганизми, попаднали върху лигавицата. С две думи – солта помага на дробовете ни да се освободят от натрупан секрет и потенциално болестотворни тела.

Антибактериално действие

Натриевият хлорид има антибактериално действие и в миналото е използван за консервиране и съхранение на хранителни продукти. Що се касае до микроорганизмите, населяващи горните дихателни пътища, включително и болестотворните, солта проявява същото действие. Това се дължи на бактериостатичния (спиращ размножаването на микроорганизмите) и бактерицидния ефект (разрушава външната стена на бактериите, като по този начин ги убива), които натриевият хлорид има.

Противовъзпалително и имуномодулиращо действие

Доказано е противовъзпалителното действие на халотерапията при клинични проучвания на пациенти с астма, хроничен и алергичен бронхит, остър и хроничен ринит, сенни хреми. Първо, солта намалява отока в лигавицата на горните дихателни пътища. Второ, увеличава броя на фагоцитите в дихателните пътища и засилва фагоцитната активност (увеличаване на активността на макрофагите). Макрофагите са клетки, които имат способността да разпознават чужди тела. Те поглъщат бактериалните клетки и с помощта на ензимите, които съхраняват в специализиране клетъчни органели (лизозоми), ги разграждат и унищожават. Халотерапията повлиява и локалния имунен отговор в дихателните пътища. Позитивно повлиява локалните имунни и метаболитни процеси. Повишава секрецията на SIgA – това е имуноглобулин, който е наличен в бронхиалния секрет, а фукнцията му се изразява в свързване с патогените, вирусите и токсините, т.е. неутрализира ги и предотвратява достъпа им до епителните клетки на лигавицата и инфектирането им.

Разгледахме редица изследвания, които са показали положителни резултати на халотерапията при: инфекции на горните дихателни пътища1, бронхиална астма2, 3 , алергичен и хроничен бронхит4, 5, 6 , ХОББ7, настинка, фарингит, синузит, тонзилит, пневмония (след остра фаза), кистична фиброза8, с която се асоциира и инфекцията с COVID-19. Освен чисто физическите благоприятни ефекти 40-минутните сесии в солните стаи (които наподобяват условията в солна пещера) успокояват нервната система с инфрачервени лъчи, помагат ни да се заземим и да забавим ритъма. Всяка почивка дава възможност на тялото да активира механизмите си за самолечение и е изключително важна за здравето ни.

Оставяме линкове към източниците, които сме цитирали, и се надяваме информацията да помогне на всички ни да бъдем малко по-запознати и спокойни в изборите си как да се защитим физически, психически и емоционално от COVID-19 и другите вируси, които предстои да се активизират през есенно-зимния сезон.

При нас в metta солната стая може да бъде съчетана с лечебен масаж, боуен терапия, акупунктура или флотация, за да усилим благоприятното антистрес въздействие по холистичен начин.

За резервации: към календара

Автор: Илиан Петров

Източници:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10161255/
  2. https://www.breatheofstgeorge.com/wp-content/uploads/2019/10/Halotherapy-as-asthma-treatment-in-children_-A-randomized-controlled-prospective-pilot-study.-PubMed-NCBI.pdf
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9019826/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10439712/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11197648/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25870681/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9424823/
  8. https://clinmedjournals.org/articles/ijrpm/ijrpm-2-009.pdf

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]