Инфрачервените лъчи и ползите им за човешкото тяло и здраве

infrared-lamp-2808935_1280

Инфрачервените лъчи и ползите им за човешкото тяло и здраве

Инфрачервените лъчи са електромагнитни вълни, които са невидими за човешкото око. Те са склонни да проникват дълбоко в телесните тъкани, като дават усещане за затопляне на тялото. Ето защо са наричани още “топлинни вълни”. Всички тела с температура над абсолютната нула (-273, 15 C) излъчват инфрачервено лъчение.

Още от древността слънчевата светлина е била прилагана за заздравяване на рани и облекчаване на болката. Част от спектъра на тази светлина е именно в инфрачервения диапазон. Днес с напредването на технологиите използваме все по-ефективно полезното влияние на инфрачервените лъчи и способността им да затоплят и отпускат тъканите. 

Как инфрачервените лъчи влияят на здравето и тялото ни?

Облекчаване на болката

Инфрачервените лъчи увеличават кръвообръщението и позволяват на дълбоко проникващата инфрачервена топлина да въздейства благоприятно върху мускулната релаксация. Този тип лъчи служат за лечение на остра или хронична болка, а също намират приложение за облекчаване на мускулни спазми, скованост и заболявания при костите и ставите. 

Релаксация на ума и тялото

Затоплянето на тялото под действието на по-интензивно инфрачервено лъчение разширява кръвоносните съдове, което от своя страна помага на тялото да достави повече кислород до всички тъкани и органи. Процесът активира автоимунитета, успокоява сърцето и съдейства както за физическото, така и за психическото ободряване. Освен релаксиращия ефект, който има върху тялото ни, терапията може да подобри сърдечната функция и е особено полезна при рехабилитация на редица заболявания. 

Лечение на респираторни проблеми

Все по-често полезното въздействие на топлинните вълни се съчетава с ползите за здравето на солните стаи. Те допринасят за насищането на въздуха с отрицателни солни йони, което помага за облекчаването на респираторни състояния като синузит и алергични симптоми. Терапията е ефективно средство при лечение на астма, а освен това служи за възстановяване на йонния баланс в тялото. Други ползи от посещението на солна стая, комбинирана с инфрачервени лъчи са:

  • Засилване на притока на кръв до всички части на тялото;
  • Укрепване на имунната система;
  • Облекчаване на възпалителните процеси;
  • Намаляване на хроничната умора;
  • Насърчаване на детоксикацията;
  • Освобождаване на натрупания стрес.

Подобряване на състоянието на кожата

Инфрачервените лъчи намират приложение и в медицинската козметика, като помагат за подобряването на цялостното състояние на кожата. Те намаляват фините линии и бръчките и увеличават доставянето на хранителни вещества и кислород до клетките.

Източници: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5505738/ 

http://www.waon-therapy.com/en/about.html

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1087002415305049 

https://www.youtube.com/watch?v=w1Vn83Gs0oE 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18002246/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]