Историята на солните пещери

Историята на солните пещери

Солните пещери са изключително динамични структури, изградени от естествени природно сформирани залежи на каменна или хималайска сол. Солни пещери се образуват най-вече в райони със солни залежи като пустинята Атакама, на иранския остров Кешм, района на Мъртво море, Израел, Румъния, Полша, Австрия, Русия и още много други страни. Сформирането на солните пещери се състои от дългогодишен бавнопротичащ процес и водата е основна причина за изграждането им. Когато вали, водата се излива под формата на мощни реки през пукнатини на повърхността, отваряйки нови вертикални шахти, разтваря солта и създава полухоризонтални канали по пътя си. След оттичането на дъждовните води, тези изсъхнали „речни корита“ остават и образуват солни пещери. 

солна пещера

През средата на 19-ти век в Полша местни лекари забелязват, че работниците в солните мини се разболяват много рядко от пневмонии или други респираторни инфекции. Проучванията в района на Полша, Украйна и Русия се задълбочават в тази тема по време на Студената война и голяма част от откритията им остават тайна за Западния свят до 90-те години на 20. век. 

Лечебният ефект на въздуха в солните пещери (както естествените природни образувания, така и изкуствено изкопаните солни мини) се крие в насищането с отрицателно йонизирани солни частици. Те проникнат през носоглътката и порите на кожата и по този начин свойствата на солта се отразяват положително на много физиологични процеси в човешкото тяло. Повече за това как точно солта лекува дихателната система можете да прочетете в следващата ни статия за халотерапията.

През 90-те години започва създаването на солни стаи в градовете, като идеята е микроклиматът в тях да се доближи максимално до този в солните пещери – както по положително въздействие на човешкия организъм, така и по външен вид. През последните 5-10 години тази нова терапия бързо се разпространява както в Европа, така и отвъд океана. Основните елементи, които позволяват на солните стаи да се доближават по лечебен ефект до солните пещери, са:

  • въздух, наситен с чисти солни частици с много малки размери (най-често това се постига чрез специален халогенератор – машина, която впръсква солните частици в стаята до определено здравословно насищане); 
  • инфрачервено лъчение, което допълнително йонизира въздуха, затопля тъканите, подпомага отпускането и засилването на имунната функция;
  • постоянна температура на въздуха от 22-23 градуса.

солна стая metta

И до ден днешен в Украйна използват изоставената солна мина в град Солотвино за лечение на респираторни заболявания, главно астма, синузит и тежки алергии. Голяма част от пациентите, посещаващи мястото, са деца, а лечебните процедури в този алтернативен санаториум продължават между 2 и 3 седмици. Резултатите са повече от обещаващи, което е превърнало бившия индустриален град в своеобразен здравен център с посещаемост от десетки хиляди всяка година.

Изображение: Кирил Кулетски

Източници:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4575388.stm

https://en.wikipedia.org/wiki/Salt_therapy

https://www.wired.com/2010/09/eerie-ukrainian-salt-mines-house-convalescing-asthmatics/

До края на 2020-та имаме специални предложения за посещения в нашите солни стаи. За повече информация – свържете се с нас на 0884008796.