Колко често е препоръчително да се флотира?

Колко често е препоръчително да се флотира?

Това, което учените наричат сензорна депривация, е всъщност създаването на условия, в които нашите сетива не са бомбардирани от постоянна информация. Дори когато спим, на подсъзнателно ниво постоянно обработваме сигнали от заобикалящата ни среда. И това е напълно нормално, то е инстинкт за самосъхранение, спасявал предците ни от хищници и нападатели. Днешният свят обаче е свят на хиперстимулация. Нашето подсъзнание и механизмите на тялото ни за приемане на сигнали са в постоянно състояние на интензивна работа. Дори когато искаме да си починем сме свикнали да си мислим, че това трябва да бъде с книга, филм, музика или друго разсейващо средство. Не си даваме сметка, че това е още информация за обработка, съхранение и анализ.

Точно затова флотационната терапия се развива с такива темпове в днешно време: възможностите за истинска почивка – такава, каквато психолозите наричат с термина сензорна депривация – е невъзможна никъде другаде в нашето хиперстимулирано ежедневие. Флотацията дава уникалната възможност на сетивата да се успокоят, подсъзнането да си поеме дъх, а тялото да се отпусне напълно в състояние на безтегловност благодарение на наситеността на водата с магнезиев сулфат. Представете си мъртво море и начинът, по който тялото се отпуска на повърхността без никакво усилие.

„Колко често е препоръчително да се флотира?“ е въпрос, който често чуваме тук в metta от почти всеки след първата флотация. Отговорът е: зависи. Зависи от това с каква мотивация флотирате, каква е индивидуалната ви нужда, която ви е довела при нас. 

От опита, който имаме досега (вече повече от година и половина и над 1000 флотации на клиенти, повече от 100 общо за екипа) можем да дадем следните съвети с уговорката, че всеки има индивидуални потребности и много често комбинация от фактори определят точно колко флотации и на каква честота са най-подходящи за вас:

  • по-интензивни флотации в началото за хора с високо ниво на стрес, тревожност, депресия, безсъние и прегаряне (бърн аут) – 1-2 пъти в седмицата за 4 до 7 седмици.
  • за предотвратяване на травми при спортисти – веднъж в седмицата при интензивни тренировки;
  • за медитация и почивка, рестартиране и поддържаща терапия – веднъж в месеца / веднъж на 2 месеца;
  • за облекчаване на болките и тежестта по време на бременност – веднъж или 2 пъти в месеца по време на втория триместър.

 

Препоръчваме комбинацията от флотация и масаж, както и флотация и CBD масло. За повече информация и съвет винаги можете да ни потърсите на телефон 0884 00 87 96.