Колко градуса трябва да е водата, когато флотираме?

Колко градуса трябва да е водата, когато флотираме?

Едно от предизвикателствата ни като център по флотация е да намираме перфектната температура на водата за всички. Както стана ясно след дълги експерименти, такава температура не съществува – всички сме различни и възприемаме топлината и студа индивидуално.

Но има няколко мита за развенчаване и няколко съвета, които могат да помогнат при следващата ви флотация.

Каква е препоръчителната температура?

(по инструкциите на създателя на флотационната терапия, Джон Лили)

Има едно свещенно число, към което всички центрове по света се стремят за вашата първа флотация – 34.5 градуса Целзий. Повечето собственици на флотационни центрове не биха си позволили затопляне на водата над 36 градуса и ще имат основателна причина – над тази температура просто не е полезно за потопената ви глава.

Температурата на водата в капсулата на metta е 35.5. Повишаваме до 36.0 в по-студените месеци, но не се учудвайте, ако откажем да вдигнем температурата повече от това.

Тази температура не е случайна – търси се среда, в която тялото не се отпуска прекалено много (за сън), а има възможност в състояние на покой да допринесе за осъзнаване на момента и оглед на преживяването. Въпреки всичко, често може да се случи да заспите за няколко минути по време на флотация и това е чудесно – така тялото ви показва какви нужди има и взима необходимото.

1. Водата в капсулата е топла, но не е горещ душ, нито спа процедура.

Живеем във времена на лукса на безкрайната гореща вода. Обливаме се с горещи душове и вдигаме собствения си праг на затопляне на тялото. Вече има много източници и изследвания защо всекидневните горещи душове са вредни за сърцето, кръвообръщението, кожата и цялостното каляване на организма, но въпреки това, натиснати от стреса на деня, си позволяваме това да стане навик.

Очакването, че флотацията е вана с гореща вода, в която да се накиснем, често води до разочарование. Терапията, към която се стремим, е да се постигне състояние между съня и будното, близо до медитация и йога нидра. Можете ли да издържите 1 час в гореща вана без да заспите, да ви стане лошо или просто да ви дойде повече? На помощ идва правилната настройка за това, което ви очаква и това, което търсите като ефект.

  • Един от триковете за свикване с водата е да се опитате съзнателно да останете неподвижни. Повечето хора споделят, че колкото повече се движат в капсулата, толкова по-чувствителни са към температурата. 
  • Често съветваме да вземете по-хладен от обикновено душ преди флотиране. Така тялото ви ще се адаптира допълнително. Опитайте, разлика има.
  • Настройте се с правилните очаквания – защо искате да флотирате? Какво търсите? Ако имате нужда само от физическото разтоварване на горещата вода, изберете чудесните Панчаревски бани. 

 

2. Всяко ново преживяване настройва сетивата ни извънредно.

След опита на целия екип и този събран от други центрове, можем да кажем с абсолютна сигурност и гаранция, че температурата на водата е проблем само при първата или първите няколко флотации. Защо? Психологически се настройваме към това ново, непознато преживяване (и нека бъдем честни, безтегловност в тъмнина и тишина е едно наистина необичайно преживяване за нашето подсъзнание) да бъдем нащрек. Когато свикнем с условията на преживяването, температурата престава да има значение. Така хора, които са крайно зиморничиви, изведнъж нямат проблем да флотират и да имат чудесни преживявания и при 34 градуса. Даже често предпочитат по-хладна температура, която да им позволи да не заспиват, а да останат съзнателни за практиката си. Дайте си възможност да се адаптирате, бъдете спокойни и уверени, че избраната температура е здравословна за вас и можете да се доверите на екипа и да се отпуснете.

3. Няма перфектна сензорна депривация.

Отново се връщаме към реалистичните очаквания. Пълна сензорна депривация би означавало смърт. Каквито и условия да предложат флотационните центрове, те могат само да се стремят да се доближат до сензорна депривация, но условието на живот е такова, че няма как да постигнем подобна пълна депривация на сетивата. Освен ако, разбира се, не сме толкова опитни медитатори, че да достигаме състоянието самади. Ако има такива клиенти, моля, веднага да ни пишат, получават карта с безплатни флотации от нас и безкрайни адмирации!

Капсулата и условията не са перфектни. Но позволете на това максимално доближаване и бягство от нормалната среда на стимулация да бъде достатъчно за изживяване отвъд ума и неговите саботажи.

4. Вашето лично състояние в този момент има допълнително значение за възприятията ви.

Как се чувствате? Имали ли сте ден, в който сте бързали за всичко, не сте имали време за храна, едвам сте стигнали навреме при нас и все още усещате вихъра на деня? Ако се чувствате така и сте охладили тялото си с прекалено много фокус върху задачите и мислите и прекалено малко върху телесните нужди, е нормално да сте неспокойни първите минути във флотацията и да не можете да си намерите място. Това ще усили усещането ви за дразнене и ще отнеме време да се отпуснете и да забравите за всичко.

Ако се чувствате така, кажете ни, ще измислим нещо заедно. Може да се пъхнете в някоя от солните стаи за 10 минути без телефон, за да свалите малко от деня или пък да пробвате CBD доза за допълнителна релаксация на нервната система.

Най-малкото – бъдете съзнателни къде се намирате в точно този момент. И регулирайте преживяването и очакванията си спрямо тази ситуация.

Ще видите, че с течение на времето и броя флотации, все по-бързо ще можете да влизате в медитативно състояние независимо от деня и все по-бързо ще игнорирате мнимите дразнители.

Ако знаете, че сте от хората, които имат нужда от по-висока температура (до 36.0 градуса) свържете се с нас предварително – бихме могли заедно да координираме час, в който да вдигнем температурата на водата с половин градус.