Майндфулнес апликации и подкасти

samuel-austin-0tTA6cewPr8-unsplash

Майндфулнес апликации и подкасти

Мислите имат способността да ни пренасят далеч – толкова далеч, че понякога сякаш отиваме отвъд настоящето, в наш собствен свят, често изграден от тревожност и съмнения. Тогава чувстваме, че се отдалечаваме от себе си и губим връзка не само с ума и тялото ни, а с всичко онова, което продължава “да се случва” около нас.


В подобни моменти имаме нужда да изчистим съзнанието и да забавим мислите си. Точно тук се появява майндфулнес терапията:

“Да почувстваш настоящето. Да изживееш момента. Да не осъждаш.”

Майндфулнес ни превежда по пътя на вътрешните ни преживявания, като ни помага да осъзнаем и приемем мислите, чувствата и усещанията, от които често бягаме и се опитваме да потиснем. Ако имате нужда да се върнете “тук и сега”, да намалите стреса и да станете по-проницателни и осъзнати, в настоящата статия ще ви споделим няколко полезни майндфулнес подкасти:

The Mindful Minute podcast

Подкастът „The Mindful Minute“ на Мерил Aрнет (майка на 2 деца, журналист и учител по медитация) е добър избор за начинаещите в майндфулнес терапията. Той ще ви преведе през прости и кратки ръководени медитации, които ще ви помогнат да успокоите мислите си и да се потопите в настоящето, да наблюдавате с любопитство и без осъдане какво се случва в тялото, емоциите и мислите ви.

Meditation Station Podcast 
От друга страна, подкастът на Стин Хансен е подходящ за хора, които рядко намират време да се отпуснат, да дишат и да се задълбочат в медитацията. Епизодите са с продължителност не повече от 15 минути и обхващат всичко нужно за добра медитация – от прошката и контрола над гнева до паническите атаки и личната отговорност. Стин се вдъхновява да разбере повече за човешкия мозък и силата, която мислите ни имат върху формирането на реалността ни, когато майка й се справя с тежката диагноза рак с помощта на медитация и всекидневни положителни утвтрждения. Много от водените й медитации се фокусират върху емоциите, свързани със семейството и родителите.

10% Happier 
Подкастът е воден от Дан Харис – журналист, който се обръща към майндфулнес терапията след паник атака по време на живо излъчване по телевизията. В епизодите той разказва своята история за медитацията като средство за преодоляване на тревожността, а освен това кани различни гости, които споделят лични мнения и преживявания от медитацията. 

Mindfulness Mode 

Това е подкаст под формата на интервю, фокусиран едновременно върху практическите и научните аспекти на майндфулнес терапията. Водещият Брус Лангфорд помага на почитателите му да се съсредоточат върху целите си, да се справят със стреса и да постигнат по-високи нива на личностно и професионално развитие.

А ако предпочитате да използвате приложения за майндфулнес медитация, споделяме ви няколко добри избора:

Headspace

Един от създателите на Headspace е Анди Пудикомб, който обикаля почти целия свят, вдъхновен да опознае същността на медитацията. Решава да създаде приложението, за да допринесе за един по-здравословен и щастлив начин на живот чрез практикуване на медитация и майндфулнес терапия.


Aura
Най-голямото предимство на Aura е персонализираната медитация, която можете да получите. Описано като “нов вид приложение“, Aura научава за вас, като ви задава въпроси, а след това получавате ежедневни майндфулнес медитации въз основа на вашите отговори.


Smiling Mind

Разработено от психолози и педагози, приложението се фокусира върху подпомагането при стрес, напрежение и ежедневни предизвикателства. Ще откриете програми спрямо различните групи потребители и тяхното ежедневие – ученици, студенти, работещи.

Oak
Oak съдържа бързи медитации, които ще ви помогнат да се почувствате спокойни, да заспите и да забавите мислите. Приложението проследява не само колко сесии сте преминали, а също и колко време трае всяка една от тях и броя вдишвания, които сте направили. Това е добър и лесен начин да следите прогреса си в майндфулнес практиката.

В metta имаме редовни часове по майндфулнес медитация, водени на живо в солната стая всеки вторник от 19.45 ч. За повече информация и записване тук и на 0884008796.

Източници:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5679245/ 

https://www.nhs.uk/mental-health/self-help/tips-and-support/mindfulness/