Как да използваме състоянието на границата между съня и будността за по-голяма осъзнатост и творчество

Как да използваме състоянието на границата между съня и будността за по-голяма осъзнатост и творчество

Какво е хипнагогия?

Състоянието на съзнанието ни, докато се унасяме в сън, но преди да сме заспали напълно, се нарича „хипнагогия“. Това са миговете, в които мозъкът ни намалява оборотите и вълните преминават от активните бета към все по-бавните алфа и тета. Учените изследват хипнагогията, за да си обяснят същността на съзнанието ни – точно тази кратка гранична линия е мястото, където от будност съзнанието започва да се фрагментира и да изчезва в безсъзнателното състояние на сън. 

По време на хипнагогията могат да се появяват визуални или слухови халюцинации като цветове, форми, дори произволни лица на хора и животни, звън на телефон, шумове от гласове. Представата за време и пространство започва да се изкривява. Тялото също се озовава в състояние, където съзнателният контрол намалява и е възможно да се усетят внезапни конвулсии на крайниците или сънна парализа.

 

Как можем да я използваме? 

Точно тази частична загуба на контрол и „разпадането“ на реалността около нас в появата на непредсказуеми образи и звуци са били използвани за вдъхновение на творци и учени през вековете. Едгар Алан По, Франц Кафка, Салвадор Дали, Томас Едисън и много други са намирали начини да поддържат съзнанието си в състояние на хипнагогия с цел разширяване на представите си за това какво е възможно и достъп до оригинални образи и идеи. Според тях онова, което витае само на една ръка разстояние от будното ни, но опитомено и ограничено от ума съзнание, може да бъде докоснато в моментите точно преди да заспим. Кафка е пишел в състояние на крайно изтощение от липса на сън, а Дали и Едисън са държали в ръка предмети, които да ги събудят, когато се унесат напълно. В днешно време учени от MIT са изобретили устройството Dormio , което отваря вратите за изучаване, разбиране и използване на състоянието на хипнагогия и сън за подобрение на паметта, способността да учим и да управляваме преработката на всякаква когнитивна информация.

 

Хипнангогия по време на флотация

Флотацията е друг път към хипнагогията. Условията на сензорна депривация много лесно могат да доведат нервната система до релаксация и умът започва да се унася. Случвало се е хората след флотация да споделят осъзнато преживяване на хипнагогия, а и в екипа често достигаме до това състояние в капсулата. Осъзнатото наблюдение на този преход от будност към сън в защитена среда би могъл да ни даде допълнителна информация за вътрешния ни свят, да открехне възприятията ни за нещо ново и да разшири набора ни от възможни човешки преживявания, които досега не са се вписвали в рамките на „нормалното“.  Обяснени и изследвани в по-голяма дълбочина, тези състояния могат да бъдат както обогатяващи, така и полезни в опознаването както на нас самите, така и на светът, който ни заобикаля.

 

Вариант да изучаваме хипнагогията вкъщи е някоя водена медитация като тази в insight timer. Приятно експериментиране 😉

 

Още информация и практики на тази тема можете да разгледате в богатия архив от бюлетина ни.

 

 

Източници:

https://www.theatlantic.com/science/archive/2016/04/deciphering-hypnagogia/478941/

https://www.healthline.com/health/hypnagogia#inducing-hypnagogia