Ползи от хъмкащата медитация

Ползи от хъмкащата медитация

От древни времена хъмкането се използва в различни школи по йога и медитация, особено в Тибет. Хъмкането, тананикането и песнопенията са били използвани от мистици и духовни учители по време на молитва и медитаия, тъй като те са били наясно с лечебните сили на вибрацията и звука.

Какво представлява хъмкащата медитация?
Медитацията с хъмкане е проста форма на медитация на мантра. Когато започнете да издавате звука „ХММ“ през затворена уста, тялото ви започва да вибрира, дори мозъчните ви клетки. Така целият мозък се активира, а усещането е като сваляне на напрежението. В този момент вашето тяло и ум са в хармония и това носи преживяването на вътрешен мир и блаженство.

Изследванията показват, че хъмкането с осъзнатост създава химически промени в тялото, особено в мозъка, и помага за прекратяване на конфликта между тялото и ума. Много енергия се спестява, когато тялото и умът ви са в хармония. По време на медитация хъмкането, съчетано с дишане, е мощен начин и за освобождаване, изчистване и освежаване на гърлената чакра.

12 незабавни ползи от тананикането:

1: Заземява и центрира.

2: Насърчава яснотата на мисленето, като освежава ума. Физически можете да почувствате вибрацията на „бръмченето“ да изчисти блокажите.

3: Има много релаксиращ и успокояващ ефект върху мускулите на шията, лицето, главата и раменете, което помага за премахване на стреса.

4: Хъмкането намалява броя на мислите, които изпълват главите ни. Когато си хъмкаме, има малко място за прекомерно мислене.

5: Поставя усмивка на лицето.

6: Забавя значително скоростта на дишане. Изследвания показват, че обикновено дишаме 15-17 пъти в минута, но с хъмкане можете да го намалите до 4-6 броя в минута, което помага за забавяне на сърдечната честота и намалява нивото на стрес.

7: Помага за разтваряне на непродуктивното мислене. Ако изпитвате пристъп на негативизъм, скочете направо в няколко кръга на „хммм“ и забележете промяна в мисленето си.

8: Успокоява нервната ви система, тъй като активира парасимпатиковата нервна система.

9: Помага на тези с безсъние или неспокоен сън и е идеален за предизвикване на дълбок сън без сънища.

10: Хъмкането създава прекрасна енергийна верига в тялото ви, ревитализираща клетките му.

11: Облекчава симптомите на синузит. Вибрацията спомага за изместването и изчиства пътищата и запушванията.

12: Понижава кръвното налягане. 5 минути хъмкане могат да намалят кръвното ви налягане между 10 – 20 mmHg.

Практика

Проста хъмкаща медитация

1 – Намерете тихо място, затворете очи, изправете гръбнака и шията, отпуснете раменете. Внимателно докоснете устните си една за друга, така че бръмченето ви да може лесно да проникне в мускулите на главата, лицето и шията. Отпуснете челюстта си. Пуснете мека фонова музика, за да подобрите изживяването си.

2 – Поемете дълбоко бавно вдишване и след това създайте звук „хммм“ при издишване, без да отваряте устните си. Продължете да издавате звука за дължината на издишването. Можете да го направите музикален, но традиционно това е повече тон, отколкото мелодия.

3 – Поемете нов дъх, след което продължете да издавате звука „хмм“ на всяко издишване, със силата, която усетите.

Започнете с 1 минута и увеличете с времето до 15 минути. Не забравяйте да останете седнали неподвижно няколко минути след като приключите хъмкащата медитация, за да усетите ефектите в тялото и ума си.

Бхрамари Пранаяма – Дъхът на бръмчащата пчела

Bhramari идва от санскритската дума „Bramar“, която означава вид черна индийска пчела. Прилагателното bhramarin може също да означава „сладък като мед“ на санскрит или „това, което произвежда екстаз“. Bhramari има незабавен релаксиращ ефект върху мозъка. Ако се практикува няколко минути всеки ден, може да намали психическото напрежение и да понижи високото кръвно налягане.

1 – Започнете, като се настаните удобно и отпуснете дишането си. Отпуснете челюстта, дръжте устата затворена, зъбите разделени.

2 – Затворете ушите си с палци и внимателно поставете пръстите си върху затворените очи. Покриването на ушите ви значително засилва и увеличава усещането за бръмчене, преминаващо през главата и тялото ви.

3 – Регулирайте натиска на пръстите си, за да се чувствате възможно най-спокойно и комфортно.

4 – Вдишайте внимателно и дълбоко, след което издайте звука „хмммм“ за дължината на издишването.

5 – Повторете, когато естествено се почувствате добре да вдишате отново.

6 – Започнете с 5 рунда и увеличавайте според вътрешното си усещане.

Приятно хъмкане! Препоръчваме да експериментирате с практиката в солната стая, както и докато сте във флотационната капсула и да наблюдавате ефектите.