Практики за заземяване и свързване с настоящия момент

Практики за заземяване и свързване с настоящия момент

Практиките за заземяване ни помагат да се свържем с настоящия момент – тук и сега. Това ни помага да успокоим ума, да намалим тревожността от несигурното бъдеще или болката от миналото (ако имаме склонност да се връщаме към травматични ситуации, които събуждат у нас определени неприятни емоции). Една от основните цели на заземяването е установяването на връзка между ума и тялото – с други думи, връзка с реалността около нас в настоящия момент. Практикувайки заземяване и осъзнатост в настоящето, понякога се създава усещането за разширяване (разтегляне) на времето, защото умовете ни не препускат да мислят едновременно за миналото и бъдещето, докато се опитват да координират действията ни тук и сега. Като освободим пространство само за това, което можем реално да контролираме (възприятието си в сегашния момент), бихме могли по-лесно и пълноценно да се справим във всяка една ситуация.

Следните упражнения за заземяване и осъзнатост могат да бъдат изпълнявани самостоятелно или в комбинация едно с друго. Експериментирайте и усетете разликите, кое в какъв момент от деня ви е подходящо и създава за вас необходимия ефект:

  1. Поемете си 10 съзнателни дълбоки дъха, като броите всеки от тях на глас след като издишате.
  2. Отделете си 2 минути да се усетите в тялото си – материята на дрехите, които докосват покритите части от него, въздуха върху кожата по откритите; как се чувстват стъпалата ви в обувките, усетете и най-малките детайли.
  3. Изпийте няколко бавни глътки вода. Усетете температурата й в устата си и как преминава към гърлото и надолу по хранопровода. Това може да бъде направено и с всяка друга напитка или храна – идеята е изцяло да се потопим в усещането: и с тяло, и с ум, и с емоция.
  4. Наплискайте лицето си със студена вода; помислете какви са усещанията, които това действие предизвиква у вас и го опишете на ум.
  5. Легнете на земята за няколко минути – разбира се, ефектът е по-голям навън на някоя мека зелена поляна, но и на пода вкъщи също можем да усетим връзката със земната енергия. Опитайте се да успокоите ума, докато лежите.
  6. Затворете очи и се фокусирайте върху всички звуци наоколо – какво се чува в непосредствена близост до вас и какво можете да чуете по-надалеч. Отделете си поне минута – две, в които сте изцяло съсредоточени върху това.
  7. Заедно с (или независимо от) звуците, можете да отместите вниманието си върху 2 усещания по тялото си, 2 миризми наоколо и 1 вкус, който усещате в устата си в момента.
  8. Някоя любима водена медитация или йога нидра също върши чудесна работа за фокус върху настоящия момент – тук и сега. Отделете си поне 10 минути.
  9. Капнете няколко капки етерично масло от сандалово дърво, кипарис, бор или пачули в дифузер (или върху тампонче някъде около вас). Маслата, извлечени от дървета, също помагат за заземяване и допринасят за усещането ни за сигурност.
  10. Фокусирайте вниманието си върху растение или цвете в саксия, ако имате такова около себе си, докоснете листата му и почвата, в която е посадено. Грижата за растения вкъщи може (донякъде) да ни свърже с природата дори и да нямаме възможност да излизаме в планината или гората по-често.

Практиките за заземяване и осъзнатост за настоящия момент създават дълбоко усещане за стабилност и сигурност – както физически, така и ментално и емоционално. Много от ежедневните ни неразположения и дори по-сериозни блокажи (високи нива на кортизол – хормона на стреса, проблеми с щитовидната жлеза и други хормонални дисбаланси) могат да бъдат причинени от усещания за липса на сигурност на емоционално ниво.

Когато редовно се заземяваме и практикуваме осъзнатост за сегашния момент, ние създаваме съвсем реално в телата си усещане за повече стабилност, ставаме чувствителни към обратната връзка, която ни дават телата ни, и можем да наблюдаваме от по-безпристрастна гледна точка света навън. Това, от своя страна, понижава нивата на стрес, разбулва илюзията, че времето някак все не стига и носи усещане за повече вътрешен покой и радост.

Приятно заземяване!

Източници:

https://www.yogiapproved.com/life/earthing-grounding-practice/

https://positivepsychology.com/grounding-techniques/

https://www.healthline.com/health/grounding-techniques

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]