Съвети за зимно детоксикиране на организма

Съвети за зимно детоксикиране на организма

Детоксът може да означава много неща – да помогнем на телата си да се справят с преяждането след празниците, активно да намалим възпалението и да повишим имунитета си с различни билки и храни, съвсем конкретно да провокираме изчистването на насъбрани токсини. На други нива със сигурност повечето от нас също имат нужда от детокс: на ума от стрес, умора и време пред всякакви екрани; освобождаване от насъбрани емоции – и негативните, и положителните.

В тази статия ще се спрем на няколко не съвсем популярни начина да изчистим тялото си от токсини и подпомогнем вътрешните системи да заработят по-балансирано. Оставяме на всеки от вас да помисли как би могъл да работи и за другите видове детокс в живота си. Ние можем да препоръчаме да експериментирате с кратки ежендневни практики (медитация или просто спиране за съзерцание и изчистване на ума) или нещо творческо за изразяване на емоция и отпускане на тялото – танц, песен, йога на смеха, скачане с парашут. Важното е да не се насилвате и да го правите с истинско удоволствие:)

Практики и билки за детокс на тялото: 

  • Жабурене с олио (oil pulling) е аюрведична практика за поддържане на устна хигиена и прочистване на тялото от токсини през езика.

Здравето на устната кухина и цялостното здраве са свързани; устата е мястото, където се акумулират хиляди бактерии и микроорганизми, които могат да повлияят развитието на редица заболявания: сърдечни, диабет и др. Един от начините да се гирижим за оралната си хигиена и чрез нея да допринесем за цялостно изчистване на тялото от токсини е жабуренето с олио (или различни видове масла). Процедурата е следната: сутрин на гладно преди да си измиете зъбите се жабурете между 5 и 20 минути с 1 с.л. чисто, студенопресовано олио от слънчоглед, сусам или кокос. Раздвижете олиото през цялата си уста, между зъбите и в никакъв случай не го преглъщайте. Когато дойде моментът да спрете, изплюйте олиото в салфетка (възможно е каналът на мивката да се задръсти). Ако сте изпълнили процедурата правилно, олиото ще изтънее като консистенция и ще придобие белезникав млечен цвят. Това е сигнал, че се изкарват токсини. След жабуренето изплакнете устата обилно с вода (може и леко подсолена) и измийте зъбите. (1)

  • Масло от бял трън за детокс на черния дроб

Маслото от бял трън пречиства и регененрира клетките на черния дроб, свързва се с „вредния“ холестерол и го изкарва от организма. Освен това маслото съдържа цинк, селен, мед, йод и други вещества, които са полезни за черния дроб, сърдечно-съдовата система и цялостния баланс в организма. Препоръчва се приемането на 1 с.л. масло от бял трън вечер преди лягане, тъй като черният дроб работи и се възстановява през нощта. Ние харесваме нерафинираното масло на Силтона.

  • Няколко по-непознати билки за детокс чайове:

Копривата (Urtica dioica) подпомага бъбреците, алкализира и пречиства кръвта. Богата на желязо и други ценни минерали.

Невенът (Calendula officinalis) има противогъбично, антибактериално, антисептично и имуностимулиращо действие. Чаят от невен е силен антиоксидант.

Босилекът (Ocimum basilicum) е адаптоген и антиоксидант, който помага на тялото да се справи със стреса, подобрява съня и здравето на дихателната система. Облекчава симптомите на настинка и грип.

Шипката (Rosa Canina) е много богата на витамин С (1700 – 2000 мг за 100 г сушени шипки), подсилва имунната система и надбъбречните жлези, подпомага метаболизма на мазнините. (2)

  • Вани с магнезиеви соли (магнезиев сулфат)

Освен че успокояват болките в мускулите, ваните с магнезиев сулфат (английска сол) намаляват отоците, помагат на тялото да изхвърли токсини и да си набави магнезий за успокояване на нервната система и други ценни вътрешни процеси. Препоръката е да се слагат 2 чаши магнезиев сулфат във вана за цялото тяло или 2-3 с.л. в легенче с топла вода за потапяне на стъпалата вечер преди сън. Чистата английска сол може да се използва и като слабително за прочистване на храносмилателната система. (3)

  • По-големи количества пречистена вода

Всяко едно изчистване на системата е хубаво да бъде съчетано с по-голям прием на вода – поне по 2 л на ден. Препоръчваме пречистена, йонизирана вода (ако си нямате, елате в metta да ви налеем).

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]