Възстановяване на обонянието след COVID-19

covid-19 загуба на обоняние

Възстановяване на обонянието след COVID-19

Обонянието е едно от основните сетива, чрез които възприемаме света около себе си, а значението му при човека е много по-съществено от това просто да усещаме ароматите, които се носят наоколо. Носовете ни могат да долавят над 10 000 различни миризми, като през последните години някои учени оспорват това твърдение, което не лежи върху емпирични изследвания. Според някои от тях можем да уловим и идентифицираме до 1 трилион миризми (1), като отдавна разпознаването им не е единствено с цел оцеляване. При човека то има способността да събужда емоции, да ни връща към моменти от миналото, да активира различни реакции и поведения (не непременно жизненоважни) и играе важна социална роля.

С появата на вируса SARS-CoV-2 и заболяването, което той причинява (Covid-19), темата за обонянието и промените в него стана актуална, тъй като един от основните симптоми при инфекция е именно загуба на мирис. 

Много от посетителите ни в metta, както и близки хора, споделят изненадата и раздразнението си от липсата на нормално обоняние. Някои от преболедувалите губят изцяло обонянието си (аносмия) за продължителен период от време, в някои случаи до една година. При други се наблюдава изменение в обонятелните способности и невъзможност за идентифициране на едни или други миризми (паросмия), а при трети – намалено възприятие на миризмите (хипосмия). 

Хубавата новина е, че при почти 100% от случаите обонянието се възстановява напълно до една година след инфекцията (2). Лошата е, че за някои от нас този проблем съществува в продължение на месеци и може да бъде съпроводен с промени във вкусовите възприятия, апетита и емоционалното здраве. 

В тази статия ви предлагаме един метод, с помощта на когото бихте могли да ускорите възстановяването на обонянието си по напълно естествен и безопасен начин. Методът на трениране на обонянието (Olfactory Training) в същността си е прост и лесен за изпълнение и би ви коствал по 5 минути два пъти дневено. Според проучвания методът има висока ефективност при възстановяване нормалната фукнкция на носа след загуба на обоняние, причинено от прекарано инфекциозно заболяване (3, 4). 

Състои се в експозиция на четири силни миризми по два пъти на ден. Използваните в посочените по-горе проучвания аромати са роза, лимон, евкалипт и карамфил. Препоръчваме да започнете с тях. 

Методът в стъпки:

  1. Поднесете под носа си всеки един от ароматите
  2. Дишайте нормално за 30 секунди до 1 минута
  3. Опитвайте се да си представяте как ухае всеки от ароматите, ако не можете да ги усетите напълно; как изглеждат растенията, от които се получава ароматът, на какво ви напомня – има ли ситуация от миналото, където сте усетили тази миризма с цялото си същество. 

Правете това всеки ден по два пъти в продължение на два месеца. Бихте могли да включите и друг любим аромат. Уточняваме, че методът може да бъде ползван и за подобряване на обонянието без да сте го губили.

Без да сме попадали на направени вече научни изследвания по темата ни се струва като интересен експеримент да се изпробва този метод веднага след флотация. Сензорната депривация има способността да „рестартира“ сетивата и лек стимул след това би могъл да изиграе ролята на пряк път към по-силен ефект.

Източници:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4483192/
  2. https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2781319
  3.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24114690/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19235739/

Автор: Илиан Петров[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]