За правилното дишане

дъх, дишане, прана

За правилното дишане

Дишането е естествен процес, който не изисква специални усилия от наша страна, той просто се случва, дори докато спим. Често този процес е несъзнателен, рядко мислим или обръщаме внимание на това как точно дишаме в динамиката на деня.

Превръщайки дъха в съзнателно и контролирано действие обаче, ние можем да повлияваме на процеси и системи в цялото ни тяло. Дишането поддържа живота ни, подхранва нашите органи и клетки, помага за изхвърлянето на отпадъците от тялото ни, влияе на емоционалното ни състояние, сърдечната честота, нервната система, позата и потока на енергия в тялото.

 

Дъхът е един от инструментите, чрез които задвижваме жизнената енергия (Прана) в нашето тяло. В Йога традицията Праната управлява както петте сетива, така и цялото тяло. Тя е тази, която ни позволява да преживяваме живота. Прана е енергията, която се носи от дъха. Ето защо дъхът е есенцията на живота.

 

Това, което правим с дъха си, увеличава или намалява нашата Прана. Когато дишането се промени, това е знак, че нещо се случва в ума ни. Знаете ли, че дължината на живота се определя от броя вдишвания, които правим ежедневно? Колкото по-учестено (и плитко) дишаме, толкова по-кратък е животът и обратното – забавянето на дишането би могла да удължи продължителността на живота.

 

Повечето от нас не „вдишват“ с цялото си тяло. Често разширяваме само горната част на гърдите (пропускайки дълбочината на дишането). Дишането е мускулен акт, в който важна роля играе диафрагмата и когато тя е блокирана, това реглектира върху дълбочината, до която пропускаме дъха. Друга грешка е да разширяваме долната част на корема, но да не позволяваме на горната му част и гръдния кош също да се разширят. Възможно е да дишаме само в предната част на тялото, като пропускаме страните и гърба. С други думи,  дишаме в отделни области на нашето тяло, а не го изпълваме цялото. Неефективното дишане може да доведе до главоболие, тревожност, дисфункция на тазовото дъно, дисфункция на гласните струни, болки във врата и гърба, болки в раменете и други физически неразположения.

 

Осъзнаването и наблюдаването на процеса на дишане чрез конкретни практики превръща дъха в мощен инструмент, с който можем да изследваме по-фините структури на нашите умствени и емоционални светове.

 

„Дишането с цялото тяло е необикновена симфония от едновременно
мощни и фини движения, които масажират вътрешните ни органи,
осцилират ставите ни и последователно тонизират и освобождават всички
мускули в тялото. Това е пълно участие в живота.“
– Дона Фархи

 

Дишането засяга вашите дихателни, сърдечно-съдови, неврологични, стомашно-чревни, мускулни и психични системи и също така има общ ефект върху вашия сън, памет, енергийно ниво и концентрация. Всичко, което правите, темпото, което поддържате, чувствата, които изпитвате, и изборите, които правите, се влияят от ритмичния метроном на дъха ви. Процесът на дишане е в центъра на всяко действие и реакция, които правим или имаме, и така, връщайки се към него, ние отиваме до сърцевината на стресовия ни отговор. Чрез усъвършенстване и подобряване на качеството на нашето дишане можем да усетим положителното му въздействие върху всички аспекти на нашето същество.

 

 

Автор: Веселка Костадинова, масажист-терапевт и йога преподавател

 

Още информация и практики на тази тема можете да разгледате в богатия архив от бюлетина ни.