Значението на водата и нейните качества

Значението на водата и нейните качества

Водата е най-важният фактор за живота, включително и този на човека. Телата ни съдържат около 60% вода, а тя участва във всички процеси в организма ни – метаболитни, терморегулаторни, транспортни, както и е съществена част от поддържането на хомеостаза. Според проучвания трябва да си набавяме минимум 2 л вода на ден. Но качеството на водата, която пием, е от огромно значение за здравето ни.

Ние в metta пием вода, която преминава през филтрация, йонизация, алкализация и обогатяване с водород. Какви са качествата на тази вода и защо я пием?

 

pH

Водата ни е pH 9.5, т.е. тя е алкална. Според научни проучвания (доста такива ще цитираме тук) консумацията на алкална вода има положителен ефект върху тялото ни. Тя подобрява хидратацията на организма, алкално-киселинното равновесие и възстановителните процеси след тренировка.[1]  Електролизирана вода в алкалния спектър повлиява положително и симптоми от страна на гастроинтестиналния тракт (болки в корема, газове, диария и запек).[2] Друго проучване, което изследва продължителността на живота и стареенето на две групи мишки (първата група е била поена с нормална чешмяна вода, а втората – с йонизирана, алкална вода), показва, че продължителността на живота на втората група е по-висока, а хистологичните находки сочат по-бавно стареене.[3]

 

Йонизация и окислително-редукционен потенциал (ОРП)

Окислително-редукционният потенциал на водата я определя като донор или приемател на свободни електрони. Т.нар. свободни радикали имат свободни електрони и са високореактивни. Те водят до оксидативен стрес, участват в зараждането на множество болестни процеси и могат да причинят драматични изменения. Образуват се под действието на много фактори, част от които са стрес, физическо натоварване, запрашен и мръсен въздух, слънчева радиация, както и при нормално протичащи процеси в човешкия организъм. Борбата с тях е възможна, благодарение на антиоксиданти, много от които обаче не са 100% безопасни и се приемат като хранителни добавки. Нашата вода e с отрицателен ОРП и е най-ефективният антиоксидант поради високото съдържание на отрицателно заредени йони, които са донор на електрони и обезвреждат свободните радикали, както и поради бързата дистрибуция до всички части на тялото. Даваме пример: прясно изцеденият портокалов сок има ОРП между -200 и -100. Неговото антиоксидантно свойство е очевидно. Изложен на въздух, обаче, сокът ще се окисли или ще изгуби антиоксидантната си способност. Йонизиранаа вода има ОРП между -300 и -800 в зависимост от това от каква вода ще бъде преструктурирана. С други думи, чаша йонизирана има по-голямо антиоксидантно свойство от чаша прясно изцеден портокалов сок.

 

Обогатяване с водород

Нашата вода е обогатена с водород. Той понижава нивата на т.нар. лош холестерол и повишава добрия[4], като по този начин понижава риска от образуването на атеросклеротични плаки, сърдечно-съдови (инфаркт) и мозъчно-съдови (инсулт) инциденти. Водородът инхибира действието на възпалителни агенти, сред които тумор некротозиращ фактор алфа, интерлевкин-6 и цитокини, като по този начин предпазва черния дроб и съдовата стена от увреждане.[5]

 

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5676322/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6352572/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4906185/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679390/

[5] https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v23/i27/4920.htm