Ролята на магнезиевия сулфат във флотационната капсула

Ролята на магнезиевия сулфат във флотационната капсула

Каква е ролята на магнезиевия сулфат във водата на флотационната капсула?

Както вече може би знаете, целта на флотацията е пълна релаксация и отпускане на тялото и ума. Концентрацията на магнезиев сулфат във водния разтвор помага на всеки флотиращ без каквото и да е усилие да отпусне тялото си, като очите, носа и устата остават над повърхността на водата при нулево усилие от страна на мускулите. Освен помощ за постигането на почти безтегловно състояние, магнезиевият сулфат има и редица ползи за тялото: много от нас не успяват да си набавят необходимото количество магнезий единствено от храната и това може да доведе до болки и крампи в мускулите, безсъние, хронична умора и главоболие. А попиването на магнезий през кожата на тялото по време на флотация е един от най-ефективните начини да набавим достатъчно от този ценен елемент за клетките си.

 

флотация

Според изследвания на професори от Медицинския колеж в щата Охайо комбинирайки дълбока релаксация в пълна тишина и тъмнина с ползите от магнезиевата терапия, флотацията също:

  • Намалява болката от травми при спортисти и ускорява възстановяването им;
  • Успокоява болките в гърба и кръста при бременни жени;
  • Създава благоприятни условия за преодоляване на емоционалния, умствен и физически стрес, причинен от ежедневните ни задачи.

 

Треньорите на отбора по американски футбол The New England Patriots от Бостън въвеждат редовни флотационни сесии за играчите си от 2014 година насам. Според тях тази практика не само облекчава травмите, но и води до по-качествен сън и концентрация.

Повече за наскоро проведено в Нова Зеландия проучване за ефектите на флотацията върху активни спортисти можеш да прочетеш тук.

 

Какво трябва да знаем за магнезия? 
60% от магнезия в човешкото тяло се намира в костите, а останалият може да бъде открит в мускулите, меките тъкани и дори кръвта. Всъщност всички наши клетки съдържат магнезий и имат нужда от достатъчно количество от него, за да изпълняват правилно функциите си. Повече от 600 вида реакции в телата ни използват помощта на магнезия като например превръщането на храната, която ядем, в енергия, създаването на аминокиселини, свиването и отпускането на мускулите, регулирането на нервната система и много други. Изследвания обаче сочат, че 50% от хората в САЩ и Европа не си набавят достатъчно магнезий.

До какво може да доведе този дефицит?
Специалисти в областта свързват недостига на магнезий с хронична умора, крампи и болки в мускулите, мигрени, чести промени в настроението и дори депресия. Приемът на повечко магнезий пък ни помага да се справим по-лесно с мускулни болки, да се възстановим след травма, да ни свали кръвното в нормални граници (ако имаме високо) и да регулира нивата на инсулин при тези, които страдат от диабет.

Как да си набавим достатъчно магнезий?
Единият от най-ефективните начини за зареждане на тялото с магнезий е попиването му през кожата – с редовни магнезиеви вани, бани на стъпалата или както вече ви разказахме – флотация.

Източници: https://paindoctor.com/whats-in-float-tanks-and-why-is-it-beneficial/; https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-magnesium-benefits#section3[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]