Флотация и нервна система

Флотация и нервна система

 

Какви са конкретните ефекти от флотационната терапия върху нервната система? Как точно можем да използваме флотацията като средство за тонизиране на блуждаещия нерв? 

 

Започваме серия, в която ще си говорим повече за нервната система, поливагалната теория и начините, по които да повишим цялостната си устойчивост на стрес. Една от терапиите, които могат да бъдат част от опознаването и успешното рестартиране на нервната ни система, е флотацията.

 

Как се случва това?

Стъпка номер едно е да осъзнаем, че във флотационната капсула сме в абсолютна безопасност и можем да се отпуснем. Лек страх от неизвестното и от затвореното пространство е нормален преди първа флотация. При повечето хора, които идват в metta, притеснението отслабва след първите 10-15 минути, когато вече са опознали физическото пространство и са свикнали с тъмнината.

 

В този момент следва постепенното отпускане на нервната система. Тук можете да започнете да усещате леки трепвания по тялото, тежест или стягане, на които обикновено не обръщате внимание, защото мозъкът ви обработва по-важната информация, идваща отвън. Интероцепция наричаме обръщане на погледа навътре – това ни помага да опознаем състоянието на тялото си в настоящия момент.

 

Елиминирането на сетивната стимулация по време на флотация – липсват звуци, аромати, светлина и допир до предмети и околната среда – прекъсва постоянния поток от информация, който мозъкът ни използва, за да определи дали външната среда крие опасност за оцеляването ни.

Когато не съществува външен провокатор и мозъкът ни няма за какво да се „хване“, да анализира или да сравнява, симпатиковата нервна система (мобилизацията „бий се или бягай“), няма от какво да бъде активирана. Стимулацията отвън е отпаднала.

 

 

В момента, в който успеем да разхлабим примката на симпатиковата нервна система, това позволява по-ефективна и балансирана циркулация на кръвта (тя вече не е съсредоточена само в отделни части на тялото, които да ни спасят от опасност). Това означава и повече кислород и адекватни хранителни вещества към мозъка ни и по-специално към неврокортекса, която отговаря за рационалните ни решения. С „добре нахранен“ мозък сме способни да взимаме оптимални решения във всяка една ситуация. Докато хормоните на стреса – кортизол и адреналин – ръководят нещата, тогава е почти невъзможно да контролираме импулсите и емоциите си.

 

Във флотационната капсула магнезиевите соли са естествен бета-блокер, отпускат сърцето, както и всички останали мускули в тялото и по този начин подпомагат цялостната релаксация на чисто физическо ниво. Това позволява на парасимпатиковата нервна система да се активира и да ни позволи да плаваме спокойно между състояния на регенерация и по-дълбока медитация.

 

Когато симпатиковата нервна система си почива, а парасимпатиковата е на преден план, можем да започнем да работим за нейното тонизиране или, с други думи, засилване. Блуждаещият ни нерв играе основна роля тук, като неговото здраве определя редица автоматични реакции в тялото ни: дишане, храносмилане, ритъма на сърцето и др. Следват няколко лесни упражнения, с които можем да усилим ефектите от флотационната терапия върху нервната си система.

 

Тонизиране на блуждаещия нерв по време на флотация:

  • Дълбоко коремно дишане през носа – поставете едната си ръка на гърдите, а другата на корема. Започнете да дишате спокойно и дълбоко, като се стараете вдишването да е коремно. Ръцете ви ще ви дадат индикация – когато това се случва правилно,  тази на гърдите не се движи, а тази на корема се повдига и спуска плавно със самото пълнене и изпразване на долната част на торса с въздух. Опитайте се да броите до 5 при вдишване, задръжте за 1 секунда, бройте до 5, за да издишате и отново задръжте дъха за секунда.

 

  • Упражнение с очи – поставете ръцете си сплетени зад врата (това е удобна поза за флотиране по принцип, ако не искате да използвате възглавничката). Насочете поглед в празното тъмно пространство силно надясно и нагоре и задръжте за 30 секунди. Отпуснете очите и ги затворете за минута. Повторете, като този път насочите отворените си очи силно вляво и нагоре. Това упражнение отпуска насъбраното напрежение в блуждаещия нерв и създава приятна вълна на отпускане в цялото тяло.

 

  • Отпускане на лицето – лицевите мускули са свързани с предния дял на блуждаещия нерв и ръководят нашето изражение и мимики, когато сме в социална група. Натрупаното напрежение в лицето може да създава усещане за мобилизация, дори когато нямаме нужда от това. Опитайте се да отпуснете всяко лицево мускулче, като насочите нежно внимание към него: челото, очите, скулите, бузите, брадичката, челюстта.

 

  • Тананикане – пеенето или мантруването са приятен начин да усетите акустиката на флотационната капсула и също помага за тониране на блуждаещия нерв. Експериментирайте с продължително ОМ или някой друг звук, който ви идва на момента. Как се усеща вибрацията в тялото ви?

 

 

Като допълнителен ресурс добавяме този подкаст епизод с Еван Бранд (нутриционист, автор и личен треньор), където можете да чуете повече за връзката между успокояването на нервната система и флотацията:

 

 

 

** Тук можете да си запазите час за флотация и да изпитате ползите й от първо лице. Пишете ни на hello@mettaspace.bg, ако имате интерес да флотирате по-често, за да ви предложим подходяща за вас карта.