Как флотацията може да ни спаси от прегаряне (бърнаут)

Как флотацията може да ни спаси от прегаряне (бърнаут)

Според скорошна статия в списание „Форбс“ наблюдаваните случаи на служители със синдром на бърнаут (прегаряне) в днешно време са изключително често срещани в професионалния свят.

Знаете ли, че един милион души на ден пропускат работа поради стрес? Това е наистина стряскаща статистика. От една страна, ефектите от синдрома на “прегаряне” оказват огромно влияние върху индивидуалните служители – техния личен живот и развитие, способност да се грижат за себе си, семействата си и да водят пълноценен начин на живот. Всеки от нас, който е имал близък контакт с такова усещане, разбира рисковете, които то носи във всички сфери от ежедневието ни.

Най-често срещаните симптоми на прегаряне са:

  • хронична умора
  • безсъние
  • липса на фокус
  • влошена памет
  • по-чести настинки
  • депресия
  • тревожност

 

Проучване на Галъп сред близо 7500 служители на пълно работно време установява, че 23 % от тях се чувстват преуморени на работа много често или винаги, а други 44% чувстват симптоми на “прегаряне” от време на време. 

Забързаният ни начин на живот и прекалено високите изисквания за продуктивност и ефективност, които често не са съобразени с по-фините нужди на човек за баланс и почивка, неизбежно влияят и върху бизнеса и икономиката. Те струват много на работодателите, както на ниво повишени разходи за здравеопазване, така и заради загуба на продуктивност и ценни кадри.

Един от начините, по които много от хората със симптоми на прегаряне в Западна Европа и САЩ се справят с този проблем, е флотационната терапия.

 

Скорошно изследване, направено в Холандия сред 449 души, показва, че флотационната терапия има положителни ефекти върху физиологията (напр. по-ниски нива на хормона на стреса – кортизол, понижаване на кръвното налягане), усещането за цялостно здраве и продуктивност. Въпреки някои ограничения на първоначалните проучвания, анализът стига до извода, че флотацията може да бъде полезен инструмент за управление на стреса в допълнение или вместо други използвани досега методи.

 

Уникалната среда, която терапията създава, помага на флотиращия наистина да се „изключи“ от външния свят – лукс, който е почти невъзможен извън пространството на флотационната капсула. Условията на абсолютна тишина. тъмнина и пълна сензорна депривация ни дават точно това, от което съвременният ни забързан начин на живот ни лишава ежедневно – връзка с вътрешния ни свят и възможност за истинско спокойствие.

 

“Не усещането вътре е странно и нетипично, а това навън.”

(споделено от редовен клиент)

Повече информация за флотацията и възможности за резервиране на час можете да откриете тук.