Онлайн курсове за тялото, ума и душата: metta препоръки

Онлайн курсове за тялото, ума и душата: metta препоръки

Кои са пречките пред това да се чувстваме физически, емоционално и ментално здрави и щастливи? Много от тъгата, болката и разочарованието, които носим, са част от начина ни на мислене – модели на поведение и реакции, които се повтавят несъзнателно и обуславят ежедневието ни. Тези модели често са свързани и с хормонални отговори в тялото, както и изградени от детството ни връзки в нервната система, които ни карат да си мислим, че ние просто сме … такива. Всъщност, имаме на разположение множество инструменти за нервна и емоционална регулация, както и за съзнателна работа със съвкупността от вярвания, убеждения и поведения, които наричаме своя личност.

 

Има различни пътища да се стигне до един и същи резултат – през промяна в мисленето към регулация на тялото или от телесни упражнения към успокояване на нервната система и от там по-лесно препрограмиране на мозъка. А защо не и комбинация от двете. Препоръчваме ви няколко полезни онлайн курса, които съдържат такива техники. През някои вече сме минали, а други са ни препратени от верни приятели и предстои да пробваме. Кой метод би работил за вас?

 

 

Курс по добруване (well-being) от Университета „Йейл“

Психологът д-р Лори Сантос е създала лека и ефективна програма за опознаване на концепциите ни относно Щастието. В течение на 10-седмичния курс можем да опознаем менталните си модели и да променим тези, които вече не ни служат, като ги заменим ефективно с нови. Материалите отнемат около час и малко всяка седмица, а курсът е безплатен в платформата на Coursera (има и версия за тийнейджъри).

 

Програма за блуждаещия нерв от Училището за нервна система

Този 8-седмичен курс е воден от Джесика Магуайър – австралийски физиотерапевт, изследовател и практик в сферата на биопластичността, нервната система, стимулация на блуждаещия нерв и биофийдбек между мозъка и тялото. Всяка седмица модулите включват както теоретична част, така и соматични практики, които помагат на тялото и мозъка да създадат отново „приятелска“ връзка – основана на синхрон и безопасност. Ролята на блуждаещия нерв (vagus nerve) за цялостната ни устойчивост на стрес, регулацията на хормоналната и храносмилателната ни система е огромна. Информацията е много и инвестицията си струва за всеки, който има истинска нужда. Курсът е на живо и следващият стартира на 25 септември 2023 г.

 

Противовъзпалително хранене и начин на живот

Курсът е на нутрициониста и здравен психолог Михаела Белорешка. Включва 4 модула и цели 15 часа видео материал + рецепти за здравословно хранене. Михаела обръща внимание на връзката физическо/психическо здраве от една страна и хранене/начин на живот, от друга, като обяснява не само как да намалим възпалението в тялото си чрез промяна в диетата, но и как да укротим емоциите и стреса с телесни практики. Както и при останалите курсове, които препоръчваме, погледът тук също е холистичен, защото всички процеси в телата и умовете ни са свързани.

 

Физическа и емоционална трансформация

Това е 12-седмична програма по приложна кинезиология на платформата Active Sitting. Физическите упражнения не отнемат повече от 15 минути на ден, като целта им е да отпуснат определени мускулни групи, а с тях и вегетативната нервна система. Усещания като свити рамене, тежест в гърдите или плитко дишане се повлияват веднага, а самите техники могат да се правят от всеки, както и в седнало положение. Работата върху емоционални блокажи се случва с помощта на упражнения от ТЕС (техники за емоционална свобода) и енергийната психология, които също действат доста бързо, когато тялото вече е отпуснато и спокойно.

 

30 предизвикателства за себеосъзнаване

Този по-различен курс използва игровия модел на ежедневни предизвикателства, като съчетава психология, последните изследвания в невронаучината сфера, западна философия и източни духовни практики в едно. Подходящ е за тези, които предпочитат да действат вместо да слушат или гледат лекции (преди да се стигне до действието). Целта е повече осъзнатост в ежедневието, себепознание, откриване на нови перспективи, както и създаването на мотивация за промяна.

 

MetaReading

Товаа е българска платформа, която използва сугестопедични методи, за да увеличи паметта, концентрацията и креативността. И всичко това с усещане за радост и мотивация от процеса. Някои от упражненията са свързани с тялото, други учат как да подобрим и разширим капацитета на паметта си през песен, приказка, виц или визуализация. Защото всъщност всяка една задача може да бъде приятна и да ни връща усещането за игра в живота.

 

Vita Institute – тантрически подход към секса, любовта и връзките

Тук програмите са на Лейла Мартин – тантра учител за жени, мъже и двойки, които искат да научат повече за телата си и да преодолеят бариерите пред истинското, дълбоко удоволствие от секса. Самата Лейла има дълга и травматична история, която я повежда по пътя на себепознанието. С повече от 20 години опит зад себе си тя постепенно се превръща в посланик на освобождаването и преодоляването на вътрешните блокажи така, че да се чувстваме у дома в телата си и удовлетворени във връзките си.

 

 

Към част II –-