Терапевтичната роля на солта

Терапевтичната роля на солта

Терапевтичната роля на солта е известна на човечеството от векове, но за първи път е документирана през 1843 година от полския терапевт Феликс Бочковски. Той забелязал, че хората, работещи в солните мини в Полша, се радвали на отлично здраве и добро настроение въпреки тежките условия и оскъдното хранене.

Това истински заинтересувало Бочковски и след проучване той установил, че това се дължи на наситения със сол въздух, който миньорите вдишват ежедневно. Така постепенно солните мини в Полша и Източна Европа стават популярни санаториуми, привличайки посетители от целия свят. Но опасенията за безопасността в мините, трудната достъпност, както и високите разходи, необходими за посещението им, водят до развитието на халотерапия – терапия със сол, в изкуствено създадени стаи, обурудвани със специални уреди – халогенератори.

Проведени са много клинични изследвания и резултатите показват, че след серия от процедури, завършени в рамките на определен период от време (минимум два пъти седмично), дишането на пациентите става по-лесно, симптомите като кихане, кашляне, хрипове и задух са подобрени, а употребата на медикаменти значително е намаляла.

Интересни са резултатите от едно изследване, проведено в 15 руски болници (в периода 1991-1994 година), при над 4700 пациенти (както възрастни, така и деца), които са страдали от различни видове белодробни заболявания. Курсовете халотерапия са проведени в 10 до 20-дневни сесии. След лечението е установено подобрение на клиничното състояние при:

– 85% от леките и умерени случаи на астма;
– 75% от тежките случаи на астма;
– 97% от случаите с хроничен бронхит и синузит.

Дългосрочното проследяване на състоянието на същите пациенти в продължение на една година след проведената солна терапия, установява намаляване честотата на обострянията и на хроничните симптоми.

На какво се дължи лечебният ефект на солта?

  • Солта има антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие (установено е, че средата в солните стаи е 3 пъти по-стерилна дори и от най-чистата хирургическа зала).
  • Солта има естествената способност да излъчва отрицателни йони, с което се наутрализира положителния заряд в телата ни. Положителните йони се излъчват от всички електроуреди, с които сме заобиколени ежедневно, създаващи т.нар. електросмог. Те се натрупват в организма, при което нарушават естествения баланс на йоните. Последствията са влошено здраве, силна умора, безсъние, стрес, раздразнителност.

Какво се случва при вдишване на солен въздух? Молекулите на солта се състоят от един положителен натриев йон и един отрицателен хлориден йон. При вдишване на соления въздух молекулата на солта влиза във влажните дихателни пътища на белите дробове, при което се разпада, освобождавайки отрицателния йон. Проучванията показват, че отделянето на отрицателни йони по време на солната терапия:

  • намалява стреса,главоболието,умората и депресията;
  • усилва енергийната и концентрацията;
  • засилва имунната система и съпротивителните сили на организма;
  • стабилизира съня
  • подобрява настроението.