Равномерният натиск като терапия за успокояване на нервната система

дълбок натиск

Равномерният натиск като терапия за успокояване на нервната система

Какво е усещането ви, когато получите силна прегръдка в момент на тревожност, или отидете на масаж след напрегната седмица?

 

В повечето случаи дълбокият продължителен натиск върху тялото ни помага да се върнем в него – да се “втелесим”, да се почувстваме сигурни и цялостни тук и сега. В моменти, когато сме подложени на стрес и ни управлява симпатиковата нервна система (бий се, бягай или замръзни), един от начините да върнем баланса и да наклоним везните в полза на парасимпатиковия режим е стимулация с натиск върху тялото.

 

Леките плахи докосвания подсъзнателно могат да бъдат възприети като сигнал за опасност (еволюционен механизъм), докато равномерно разпределената тежест върху тялото води до отделяне на хормоните на благосъстоянието – серотонин и допамин. Натискът осигурява тактилна стимулация и помага за осъзнаване на тялото в пространството, което от своя страна балансира и успокоява нервната система. От друга страна, серотонинът е свързан с мелатонина – хормонът, който регулира съня.

 

Терапията с равномерен дълбок натиск (deep pressure therapy) може да се използва, както при възрастни хора с напрегнат начин на живот, страдащи от тревожност, безсъние и др., така и при деца с хиперактивност, проблеми с концентрацията, страхове или различни симптоми от аутистичния спектър. Изследвания през последните години доказват ползите от подобни терапии, които много бързо и ефективно могат да балансират нервната система (самостоятелно или в комбинация с други методи в зависимост от състоянието).

 

 

Как да приложим терапията в ежеднението си?

Най-лесният начин да помогнем на детето си или на приятел / партньор да се върне към регулирано състояние може да бъде една стабилна прегръдка или продължителен натиск с ръце върху определени части от тялото на другия – раменете, ръцете, стъпалата, ставите. За да терапевтираме себе си бихме могли да приложим натиск върху собственото си тяло, да си направим самомасаж или да се сгушим между възглавниците на дивана. Упражнения с тежка топка също ще свършат работа.

 

Друг вариант да се възползваме от тази терапия са така наречените “тежки одеяла”, които имат равномерно разпределена тежест. Могат да се използват ежедневно или при нужда за по-добър сън, успокояване на напрежението и усещане за безопасност и сигурност – така тялото директно изпраща сигнал до мозъка, че може да превключи в режим на почивка и възстановяване. Тежките одеяла стандартно трябва да са 10% от теглото на тялото (за 60-килограмов човек одеялото е 6 кг.), като тази тежест е разпределена равномерно от шията до стъпалата.

 

По същата технология могат да се правят “тежки елеци” (които се използват главно за деца с аутизъм и други проблеми в регулацията на нервната система), “тежки прегръщащи те раници” и “тежки постелки”, които се поставят в скута на детето при нарушения в концентрацията по време на учене, например.

 

Дълбокотъканният масаж е друг начин да получим ефектите от успокояващия натиск върху тялото.

 

Експериментирайте какво би работило най-добре са вас и как усещате тялото си в различни ситуации – кога имате нужда от този вид терапия за балансиране на системата си и кога по-скоро би ви помогнала дихателна или движенческа практика.

 

Още информация и практики на тази тема можете да разгледате в богатия архив от бюлетина ни.

 

 

Източници:

https://bnr.bg/post/100968009/tejkite-odeala-pomagat-na-deca-i-vazrastni-s-problemi

https://www.appliedbehavioranalysisedu.org/what-is-deep-pressure-stimulation/

https://hush.ca/blogs/sleep/deep-pressure-therapy