Какво мога да правя в солната стая (освен да си почивам)?

Какво мога да правя в солната стая (освен да си почивам)?

От есента солните стаи ще могат да се използват от до трима души, които са дошли заедно или са с отделни резервации. Връщаме се към моментите преди пандемията, когато това беше нормата. Тази промяна може да е добър начин да се запознаете с някой нов човек, който също се грижи за здравето си. В metta винаги има приятен и изненадващ обмен.

Все още обаче сме в разгара на лятото и солта е идеално място за усамотение: 40 минути само за вас. Какво можете да правите вътре сами толкова време? Ето няколко идеи от нашия дългогодишен опит:

 

1. Медитация – помолете metta екипа за специалното ни столче за медитация или използвайте някоя от възглавничките, които вече са в солната стая, ако са ви достатъчно удобни. Можете да си пуснете някоя водена медитация на слушалки или да се отпуснете под звуците, които създават атмосферата в солта. Просто следвайте дишането си, минете бавно с вниманието си през всички части на тялото от върха на главата до стъпалата. Следете тялото ви да остане удобно и в същото време изправено. Наблюдавайте мислите и емоциите, които се раждат в съзнанието ви без да ги контролирате.

 

 

2. Ци гун е динамична медитация, част от китайските бойни изкуства. Стъпалата могат да се заземят в солта, а ръцете следват плавни движения във въздуха без капчица напрежение. Идеята е да усетите енергийно сливане с пространството, все едно ръцете ви се движат сами, тялото се отпуска, а стресът от клетките ни може естествено да се освободи. Дори 10 минути ци гун в солта могат да ви накарат да се почувствате ободрени и заземени. Можете предварително да научите няколко кратки съчетания от Youtube, за да не се разсейвате, докато сте в солната стая, и да можете да се оставите на движението.

 

3. Балансиране на солени камъни – това упражнение също може да бъде медитативно. За него се изискват търпение, вътрешна тишина и баланс, усещане на средата около себе си – в случая камъните – и комуникация с различните им форми. Фокусът и творческата мисъл плюс желанието за експеримент и игра са важни компоненти от задачата, за да запазите вътрешната лекота и радост. Не е драматично, ако не се получи. Ключът е в опитността и забавлението.

 

4. Дихателни упражнения – активното използване на диханието в солта може да увеличи ползите от халотерапията. Една лесна дихателна практика, която можете да пробвате, е да проверите за колко секунди се движи естественият ви дъх. Ако вдишвате за 3 и издишвате за 4 секунди, първо се опитайте да ги уеднаквите, а след това да увеличите като продължителност. Вдишване за 5 и издишване за 5 секунди е оптимално за успокояване на нервната система. Не се насилвайте, а се опитайте да направите прехода от естествения ви дъх в момента и този, към който се стремите, максимално плавен. Ако искате по-голямо предизвикателство, тествайте упражненията в някоя апликация като например PranaBreath.

 

veselka kostadinova yoga women

 

5. Йога практика в солта – защо не? Имаме на разположение постелки, само си поискайте. Следват 40 минути, в които не само можете да се раздвижите с йога позите, от които тялото ви се нуждае в момента, но и да релаксирате в шавасана след това. Ние ще ви почукаме леко на вратата, за да ви събудим в края.

 

6. Тониране на блуждаещия нерв: той е част от автономната ни нервна система, играе огромна роля в регулирането на хормоналната, храносмилателната и имунната ни система. Блуждаещият нерв определя колко бързо бие сърцето ни и заедно с парасимпатиковия дял на нервната система регулира реакциите ни на стимулите от външния свят – кое е опасно и кога можем да се отпуснем и да релаксираме в безопасност. При повечето от нас има някакви отклонения в регулацията на нервната система – било то заради продължителен стрес в момента или прекалена чувствителност още от детството. Затова препоръчваме няколко лесни упражнения, които можете да правите в солта, за да дадете сигнал на тялото си, че сте в безопасност.

  • Поискайте йога постелка и одеяло. Навийте одеялото на руло или го сгънете няколко пъти, докато стане педя – предя и половина широко. Поставете го върху постелката и легнете по корем, като позиционирате сгънатото одеяло в коремната област между ребрата и таза. Ако натискът е прекалено силен, направете височината по-ниска, докато се чувствате комфортно. Натискът върху корема започва леко да отпуска и тонира блуждаещия нерв и подобрява храносмилането (*не се препоръчва веднага след хранене).
  • След 10тина минути се обърнете по гръб, сплетете пръсти зад врата си и насочете поглед силно вдясно и нягоре без да измествате главата си. Задръжте погледа там в продължение на поне 30 секунди и повторете, като очите този път гледат силно вляво и нагоре, докъдето могат да стигнат. Върнете очите в центъра и ги затворете за малко.
  • Полюлейте се. Бавните ритмични движения и обгръщащата форма на люлката създават усещане за безопасност и могат да бъдат много успокояващи за нервната система.

 

7. Рисуване на зен градина. Медитация, движение и творческо изразяване в едно! Имате възможност да използвате генерираното вдъхновение и удовлетворение в остатъка от деня си. А ние ще увековечим вашето произведение на изкуството в социалните мрежи. Какво ще ви е нужно: гребло, лопатка или друг инструмент от наличния ни набор в metta. Попитайте на бара:)

 

 

8. Пеене или мантруване. Солната стая е уютно пространство, в което можете да отпуснете гласа си в хармония със звучащата в момента мелодия или пък нещо, което ви идва отвътре. Усетете нивото на звука, което хем да носи вибрация в тялото ви, хем да не влия на преживяването на хората в съседните помещения 😉 Няколко повторяния на мантрата ОМ с възможно най-ниския ви и дълбок глас доказано успокоява нервната система.

 

9. Солени ангели или морски шах с въображаем опонент? Оставете въображението ви да се развихри! Игривостта повишава настроението, помага ни да не се приемаме прекалено на сериозно и е начин да събудим творческата си страна. Носете си „игривите“ дрехи и се позабавлявайте с вътрешното си дете.

 

10. Четене или слушане на любим подкаст – 40 минути в солта са идеално време да научим нещо ново. Тези откъснати моменти време за себе си могат да бъдат вложени в нещо забавно, отпускащо или целенасочено развиващо и обогатяващо. От какво имате нужда в момента? Имате ли енергия да бъдете любопитни и фокусирани или тялото и умът ви нямат капацитет за това?

 

 

Можете да си изберете подходящ ден и час за солна стая в нашия календар.