Дневни ритуали от metta терапевтите

Дневни ритуали от metta терапевтите

Всекидневният ритуал е време за нас – време, в което спираме, дишаме и сме тук и сега, свързани с тялото си. Време, което сме отделили за грижа, наслада за сетивата, здраве, вътрешна усмивка, която след това сме в състояние да изпратим и към света навън.

Помолихме metta терапевтите да споделят един техен дневен ритуал, който им помага да бъдат по-центрирани, балансирани и присъствени в това, което правят.

 

Веси (аюрведичен масажист)

Сутрешният ритуал е най-важен за мен – започва с около 3 чаши топла вода (на празен стомах), много е важно преди това да се почисти устната кухина и езика, за да не се върнат обратно токсините в тялото. Към водата добавям ябълков оцет, мед, боров прашец. Продължавам с пречистващи дихателни техники за задвижване на храносмилателния огън и енергията в тялото. След това раздвижвам тялото според състоянието и енергията ми в момента, комбинирам различни упражнения за поддържане на мускулатурата, йога или понякога просто танцувам и пея. Закусвам късно, в летните дни основно плодове, понякога я пропускам, за да дам на огранизма възможност за почивка и пречистване.

 

Калоян (холистичен масажист)

Всеки ден, докато работя, гледам да съм стабилизирал тялото си в позиция „стълб“ или още наричана джан джуан (буквално „стоящ изправен“). Това е базовата позиция за стояща медитация в китайските бойни изкуства, която позволява на енергийния поток в тялото да е балансиран и да не се изчерпва, защото е постоянно обновяван както от небесната, така и от земната енергия. При правилна стойка и отпуснато в нея тяло няма напрежение и изхабяване.

 

Тони (боуен терапевт)

Събуждам се без аларма, обикновено около 07:00-07:30 ч. Първото, което правя преди да отворя очи, е да си спомня какво съм сънувала. Ако ми се стори интересно, го записвам и се опитвам да разбера има ли накакво послание в съня. 😊 След това правя кратка медитация 8-10 минути, използвам insight timer приложението, за да си пусна фон, който да не привлича ума към мислене и закачане за мелодии или думи.

Продължавам с дихателни упражнения – “1-4-2-1”
За 6 секунди вдишвам
За 24 секунди задържам
За 12 секунди издишвам
За 6 секунди задържам

Така общо 4-5 цикъла. Понякога продължавам с малко йога упражнения след това за раздвижване на тялото.

 

Наско (иглотерапевт)

Това, което правя всеки ден, е да изпия чаша тайвански Улонг чай сутрин преди да започна работния ден. Улонг (Oolong) е полуферментирал – точно по средата е между зеления и напълно ферментиралия черен чай. Богат е на антиоксиданти и витамини B2, C и E, има положителен ефект върху сърцето и съдовете, двойно по-малко кофеин от кафето. Поръчвам си го от Тайван, защото там е най-добрият – субтропичният климат, съчетан с високите планини създава най-благоприятните условия за отглеждането и обработването му.

 

Марина (релаксация с тибетски купи)

Обичам миговете на зазоряване. Често ставам много рано, почти по тъмно, за да бъда в 6 часа в Националното радио и да избера първата песен за „ Добро утро“ на всички.

А преди това посрещам „моето“ утро от прозореца. Наляво бавно изсветлява – пурпурно, или зад облак, надясно Витоша. Всеки ден същата, но различна. После излизам…и…влизам в магичната реалност. Земята още тиха, въздухът блести от прана и песента на всички птици в гората. Такъв мощен хор може да се чуе само на разсъмване. Дишам дълбоко и слушам в унес. Така започват най-хубавите ми дни. Най –добрата практика – съзерцание с радост и благодарност!

 

Яна (майндфулнес медитация)

Обичам бавните сутрини. Винаги си оставам време само за себе си, по възможност без социални мрежи. След като се събудя, си правя няколко разтягания в леглото, които знам от моите учители в Тайланд, пръскам си лицето с флорална вода и изпивам чаша топла вода с капка розова вода. Правя си закуска и кафе и след това оставям време за медитация, упражнения или писане.

 

Стела (астроконсултации)

Сутрин винаги ставам рано, между 5-5:30 ч. Важно ми е, ако е чисто небето да посрещна изгрева, особено първия лъч и през тази светлина си отправям молитва и благодарност. Обичам го това време, небето сутрин, природата погалена от светлината, толкова е тихо и никой за нищо не ме безпокои… освен разбира се котката, която е говореща и нищо не може да започне да се случва без преди това да бъде нахранена.

После сядам и поглеждам разположението на звездите, транзитите си за деня, работя върху натални карти, пиша статиите си сутрин. Правя си списък със задачи и физически упражнения – няколко йога разтягания, усуквания + висене на лост (имам си лост у дома) – помага ми за гръбнака. Пия и чай, и кафе. Хапвам винаги някакъв плод + нещо сладко. И след цялото това зареждане и време за себе си към 9 ч. започва ненормалното ми ежедневие.

 

Мила (женски консултации)

Не съм човек, който има фиксирани практики и не мога да спазвам редовно ритуалност през деня. Не съм устроена така и по този начин се харесвам, това за мен не е проблем. Знам, че работя така и всеки път, когато се опитам да правя нещо всеки ден – това за мен е мъчение. Ако днес за мен да се центрирам е да танцувам на Gypsy King, то утре може да ми хареса просто да легна под някое дърво и да гледам короната му. Имам много огън и този огън се центрира предимно с танци и динамичнност, а не с медитация и тихи занимания.

Обичам музиката и да пея – това също ме успокоява. Йога и медитация ме успиват и не ми носят почти никаква наслада, даже са ми скучни. Предпочитам капоейра, афро танци, да се шегувам и да се самоиронизирам. Днес ще пия чай, утре ще си направя женска парна баня, после мокса на мин мън и така е. Когато живеех в джунглата, имах друг ритъм и за мен ритуално беше да се грижа за градината ми и за животните ми. Сега съм транзит в столицата за известен период и най-хубавото нещо за мен е да излезна извън града….

 

 

А вашия дневен ритуал какъв е? Успявате ли да усетите от какво имате нужда всеки ден и да си го дадете?