Фибромиалгия и флотационна терапия

Фибромиалгия и флотационна терапия

Фибромиалгията е заболяване, което се характеризира с хронична, обширна болка, засягаща тялото, над и под нивото на талията, както и по протежението на гръбначния стълб. Установява се и повишена болкова чувствителност при прилагане на натиск върху специфични мускулно-сухожилни точки.

 

Други симптоми на заболяването са умора, проблеми с паметта, мускулни крампи, депресивни състояния и тревожност, главоболие от мускулен или мигренозен тип и нарушения в съня.

 

Според данни на Националната асоциация за фибромиалгия в САЩ (National Fibromyalgia Association (1) – NFA) между 3 и 6% от световното население страда от фибромиалгия, като жените са по-често засегнати, а съотношението жени-мъже е 3:1.

 

Фактори на околнатата среда, хроничният стрес, преживяна травма, вирусно или инфекциозно заболяване, както и липсата на магнезий могат да доведат до развитието на фибромиалгия.

 

При проучване от 2012 г., проведено в САЩ сред 60 жени, покриващи критериите за фибромиалгия, е установено, че серумните нива на магнезий са понижени. 8-седмичен курс на терапия с магнезиев цитрат довел до облекчаване на симптоматиката и понижаване интензитета на болката.(2) Това проучване показва връзката между магнезиевия дефицит и развитието и лечението на заболяването.

 

Конвенционалната медицина предлага медикаментозна терапия, която включва коктейл от антидепресанти, миорелаксанти, седативи и антиепилептични средства.

 

Неконвенционалната медицина обаче предлага не по-малко ефективни методи и един от тях е флотационната терапия.

 

Как флотационната терапия помага в борбата с фибромилалгията?

 

Флотационната терапия се случва в хайтек капсула, пълна с вода, обогатена с магнезиев сулфат или епсом соли (MgSO4) при пълна сензорна депривация (изключване на сетивата).

 

Проучването на Fibromyalgia Flotation Project (FFP), стартирано през 2011 г, показва ползите от флотационната терапия при лечението на заболяването. Проучването е проведено сред 81 доброволци в пет държави, а резултатите са повече от задоволителни.(3)

 

На всеки от доброволците са предоставени 3 едночасови сесии в рамките на три седмици. Данните показват голямо понижаване на болковите усещания (Фиг.1).

 

 

В синьо са показани нивата на болката преди и след процедурата при участници, които са се отказали след първата сесия; в жълто – при участници провели по две сесии; а в зелено – участници, възползвали се от трите сесии. И при трите групи има положително повлияване, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

 

В заключение можем да кажем, че флотационната терапия оказва въздействие по два основни пътя:

 

  • Абсорбиране на магнезий през кожата – коригират се понижените серумни нива на магнезий;

 

  • Сензорна депривация – почти пълно изключване на сензорната стимулация, повишаване на нивата на ендорфини и понижаване тези на кортизол, което има като ефект понижаване на хроничния стрес.

 

По-подробна информация за ефектите на изследването можете да откриете в този обобщен файл.

 

 

Източници:

  1. National Fibromyalgia Association
  2. Magnesium and fibromyalgia correlation
  3. Fibromyalgia Flotation Project

 

Автор: Илиан Петров, флоут гид и студент по медицина