Предимства на флотационната капсула в metta

Предимства на флотационната капсула в metta

 

Знаете ли как функционира самата флотационна капсула? Колко различни видове има и какви са предимствата и недостатъците на всяка от тях?

Тъй като флотационната терапия става все по-популярна и в България през последните 6 години, решихме да направим кратко въведение в дълбините на процесите behind the scenes (а.к.а. какво се случва между клиентите и какви са предимствата на капсулата FloatSpa, която обгрижваме в metta).

 

Съществуват различни видове флотационни капсули по света, които могат да се групират по няколко критерия:

 1. Размер: флотационни капсули с различни параметри и отваряне на капака – от палатки за домашна употреба, през по-големи флоут танкове с частично или пълно отваряне на капака до флотационни стаи
 2. Филтрация: повечето флотационни капсули филтрират водата, докато тя не напуска самата капсула, други разполагат с отделен резервоар, който съхранява водата между отделните флотационни сесии
 3. Начин на дезинфекция на водата: най-често срещаните дезинфектанти в центровете в САЩ са хлор, бром или озон, малка част използват водороден пероксид заради по-високата цена.

 

 

Предимствата на флотационната капсула на FloatSpa, която имаме в metta, можем накратко да синтезираме така:

 • Понякога размерът има значение. FloatSpa капсулата е с дължина 250 см (дори и по-високите хора се чувстват комфортно в нея), а най-широката част, където можете да разперите ръцете си, е 177 см.
 • Това е една от по-големите капсули, които съществуват на пазара – повече пространство означава повече вода и повече разтворен магнезиев сулфат в нея. Ако говорим в цифри – 700 л вода + 250 кг MgSO4.
 • Капакът се отваря изцяло, като хидравличната система му позволява да остане неподвижен в което и положение да го оставите.

 

 • Това е една от малкото капсули, чиято вода се съхранява в отделен резервоар. Това позволява филтриране на 100% от водата и то два пъти между всеки клиент. Филтрационната система се състои от 4 различни етапа: UV стерилизаторна лампа (UVC-75), филтър от стъклен пясък, суперфин акрилен филтър (5 микрона) и активен кислород (водороден пероксид), който се инжектира във водата при всяка циркулация. След определен брой флотации затваряме за ден, в който филтрираме цялата вода и с отделен въгленов филтър.
 • Пълното изпразване на водата между отделните флотиращи позволява на пълното почистване и дезинфекция на самата капсула. Това е една от основните ни задачи при подготовката на пространството, а препаратът, който сме избрали, се използва при дезинфекция на операционните зали. *Всички с асцендент Дева ще оценят усилията:)

 

 • За да довършим частта с чистотата – дезинфектантът в самата вода е водороден пероксид. Затова не усещате аромат на хлор, бром или озон. FloatSpa капсулата е създадена да използва този вид дезинфектант, защото в комбинация с UV стерилизаторната лампа той е най-мощният сред всички останали възможности.

 

 • Сред предимствата на флотационното преживяване в metta няма как да пропуснем и специално създаденото за него уютно пространство. Отделната стая за събличане на деня и почивка след преживяването, почти ритуалното пространство, където е капсулата, позиционира така, че главата на флотиращия да е точно на изток. Куполът отгоре, банята зад завесите и вулканичните камъни, които топлят стъпалата ви по пода.
 • Обичаме да мислим за детайлите, които събуждат сетивата след сензорната депривация: водата за пиене, нещо нетипично и изненадващо за хапване, козметиката с деликатен аромат, най-удобният стол и хартията, върху която можете да ни оставите някоя мисъл, родена в капсулата.
 • Всички останали услуги, с които можете да съчетаете флотацията си в metta, също обогатяват преживяването: масаж, солна стая, боуен или друга терапия. Топъл чай след като излезете. Пауза за декомпресия преди да се върнете в света навън.

 

Ако все още не сте опитали флотация, можете да прочетете повече за ползите от нея за нервната система, по време на интензивен спорт или бременност.