Сол за здраве

Сол за здраве

 

Знаете ли, че латинската дума за здраве – salus – произлиза от тази за сол – sal?

 

През цялата човешка история солта е била важен и скъп минерал, който е определял предимството на определени кралства пред други. До преди 100 години този ценен ресурс не е могъл да се намери навсякъде, а тези, които са го притежавали, са пазили цената му доста висока. Икономическата стойност на солта е била свързана основно с важността й за човешкото здраве.

 

Химическият състав на каменнта сол е натриев хлорид. Телата ни се нуждаят от натрий – това е един от елементите, който подпомага движението на електричеството в клетките ни и от там здравето на цялата нервна система. Натрият участва в регулирането на кръвното налягане, правилната хидратация и функциониране на клетките. Ако в диетите ни не присъстваше натрий, то нямаше как да останем живи.

 

В традиционната западна медицина през вековете солта се е използвала за лечение на редица състояния, включително зъбобол, стомашни разстройства и усещане за психическа тежест. Според експерименти, публикувани през 90-те години на 20. век, мишки, подложени на стрес, са предпочели да пият подсолена вода вместо такава без примеси. В изследване от 2014-та година сред 10 000 американци, хората с по-високо съдържание на натрий в кръвта са показали по-ниски нива на депресия спрямо останалите. Тук предполагаме, че има нужда от повече научни изследвания по темата, но със сигурност можем да кажем, че естествените нужди на телата ни ни насочват към по-обилната употреба на сол, когато сме подложени на повече стрес. 

 

Тази информация се отнася за солта и съответно натрия, които влизат в организмите ни през храносмилателния тракт. В съвременните пакетирани храни в повечето случаи се съдържат доста големи количества сол – отчасти заради пристрастяващата ни нужда от нея, когато сме под стрес. Именно затова трябва да внимаваме да не прекалим с мярката консумирана сол. Прекаленото съдържание на натрий в кръвта може да доведе до задържане на течности, високо кръвно налягане и натоварване на бъбреците.

 

 

Освен през храносмилателния тракт солта може да навлезе в тялото ни и през дихателната система – по този начин няма опасност тя да увеличи натрия в кръвта и да причини неприятни странични ефекти. В защитената среда на солната стая се използват други терапевтични ползи на чистия натриев хлорид, а именно нейните противовъзпалителни, антибактериални и противоалергични свойства.

 

Оптималните условия на солната стая (които я доближават до средата в солните пещери, повече за тяхната история можете да прочетете тук) са ниска влажност, инфрачевени лъчи и наситеност на въздуха с микро частици сол. Според специалисти терапевтичната концентрация е 1 мг на кубичен метър и се определя от халогенератор – специален уред, който е създаден, за да регулира наситеността на сол във въздуха по време на сесията. Самите солени кристали са предварително смлени до размери 2-5 микрона, за да могат да бъдат оптимално асимилирани от човешкия организъм.

 

Вдишан през носната лигавица, натриевият хлорид втечнява секретите и подпомага по-лесното им изчистване от организма. Затова след сесия в солната стая е възможно временно да се усили кашлицата или да ви протече носът. Това са добри сигнали, които показват, че солта е подействала и тялото е започнало да изчиства инфекцията.

 

Освен вътрешната хидратация на клетките солта влияе и на кожата. Соленият въздух естествено стимулира хидратацията на кожата, което я прави да изглежда по-здрава и гладка. (Ако някога сте се чудили защо годините си минават, а екипът на metta изглежда все така млад 😉 )

 

В заключение и в тона на есенния сезон, в който все повече зачестяват настинките, а грипът е зад ъгъла, ви съветваме да поддържате тялото си добре хидратирано, да не се лишавате от здравословните количества сол в диетата си и да правите по-чести профилактики в солната стая. Освен чисто физическите ползи на солта, 40-минутното преживяване в спокойната атмосфера на стаята успокоява нервната система, което от своя страна е незаменима подкрепа за имунитета. 

 

 

Запази си час за солна стая

 

 

Източници:

saltuary.com.au/blogs/things-never-knew-salt

https://www.washingtonpost.com/national/health-science/we-eat-a-lot-of-salt-but-scientists-say-there-are-good-reasons-for-that/2015/05/04/69ff7058-c806-11e4-a199-6cb5e63819d2_story.html

https://www.webmd.com/balance/what-is-halotherapy

clevelandclinic.org/salt-cave-benefits